Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Cum sa-ti amenajezi locuinta in stil “eco”

Daca iti doresti un interior cald si primitor al carui design sa reziste peste ani, iti recomandam cu mare caldura stilul eco. Avantajul lui major este adaptabilitatea, el nefiind tocmai un stil in sine, ci o directie care poate fi abordata in cadrul mai multor tipuri de amenajari. In plus, in stil eco poti decora indiferent de bugetul pe care il ai la dispozitie.

Culori si materiale preferate

Dupa cum ii spune si numele, este clar ca decorul in stil eco trebuie sa contina materiale naturale si culori care se regasesc si intr-o plimbare relaxanta prin natura. Uita de plastic si alte materiale procesate chimic in culori agresive si cauta acele piese realizate din lemn, piatra, caramida, sticla si ceramica, ratan, bambus si chiar hartie. Pentru textile renunta la poliester si alege acele tesaturi brute din bumbac, canepa sau iuta. Daca bugetul tau este mai permisiv, nu exclude lana, mai ales pentru tesaturile covoarelor.

Mare atentie la modul de finisare al materialului. Daca optezi pentru mult lemn, de exemplu, textura acestuia trebuie sa fie simpla, iar tratamentul aplicat sa fie minimal. E de preferat lemnul masiv, insa in amenajarile mai ieftine poti folosi cu succes si mobilierul din pal, atat timp cat furnirul sau imita o textura cat mai apropiata de ceea ce poti gasi in natura.

Atunci cand alegi gama de culori, gandeste-te ce tip de cromatica te-ar face sa te simti relaxat, deoarece aceasta este exact starea pe care trebuie sa ti-o induca o amenajare in stil eco. Un alt exercitiu este sa-ti imaginezi un spa. Cea mai uzuala paleta de culori este cea formata din culori care se gasesc peste tot prin natura: nisipiu, marouri pamantii, verdele plantelor, caramiziu, albastru si alb – care le leaga pe toate acestea intre ele.

Lumina, lumina, de 3 ori lumina

O amenajare bazata pe elementele naturii trebuie, fara doar si poate, sa beneficieze de multa lumina naturala. Atunci cand nu este suficienta, trebuie sa adaugi lumina artificiala, insa avand mare grija la corpurile de iluminat, care trebuie sa respecte aceleasi principii ca restul amenajarii.

De asemenea, sugestie valabila pentru orice tip de stil de amenajare, dar cu atat mai importanta in acest caz, fii atent la temperatura de culoare a surselor de iluminat! O lumina prea rece, de exemplu, va strica atmosfera intregii incaperi, iar eforturile tale vor fi anulate. O lumina prea calda poate sa fie obositoare. Ideala este o combinatie de corpuri, surse de iluminat si temperaturi de culoare care sa recreeze lumina naturala.

Ornamentele, permise sau nu?

La acest capitol, stilul eco este destul de similar cu minimalismul: nu-i plac obiectele ingramadite si care nu sunt necesare, nu-i plac accesoriile pur decorative, puse „doar de dragul de a exista”. In amenajarile cu accentul pus pe natura, decoratia are si un rol functional. Niste cosuri de ratan vor fi intotdeauna si metode eficiente de depozitare, un covor va acoperi mai degraba o pardoseala rece din piatra sau ceramica si asa mai departe.

Cel mai contemporan accesoriu intr-o locuinta amenajata in stil eco este „peretele verde” din muschi sau licheni. Noua ne place enorm aceasta idee si am mai scris despre avantajele acestor plante, despre cum se comporta si cum sa le intretii. Dar sa nu crezi ca plantelor le este permis sa fie pur ornamentale; simpla lor existenta in amenajare regleaza umiditatea si puritata aerului, iar unele plante pot chiar absorbi radiatiile atat de nocive pe care le emite tehnologia din casele noastre.

Trucuri si ponturi

Daca ai un buget redus si o amenajare existenta in tonuri neutre, este suficient sa introduci un element de accent din acest stil pentru a da un suflu nou locuintei, cum ar fi un perete verde din licheni. Pentru o solutie chiar mai ieftina, foloseste tapet sau sticla imprimata cu motive naturale pentru a finisa un perete accent.

Ai grija la tamplarii. Tamplariile din PVC alb nu sunt neaparat compatibile cu acest stil si pot creea discordante. Daca nu ai posibilitatea sa alezi o tamplarie clasica din lemn, opteaza cel putin pentru un PVC care imita lemnul.

Sursa: www.design-homes.ru

Articole similare

Cum sa profiti de intregul spatiu al bucatariei tale

casamea.ro

Decoruri interioare în apropierea sărbătorilor de iarnă

RL online

Trei locuinte intr-o casa

Luana Ibacka

Lasă un comentariu