Image default
Amenajari Interioare

Cum să alegi cel mai potrivit aparat de aer condiţionat

Până acum am avut parte de temperaturi moderate, însă pentru viitorul apropiat se anunţă vreme caniculară. Dacă nu ai achiziţionat încă un aparat de aer condiţionat, este momentul cel mai potrivit să o faci.

Ştim că există tendinţa de a cumpăra lucrurile în grabă, dar, având în vedere că aparatul de aer condiţionat reprezintă o achiziţie pe termen lung, trebuie să analizezi cât mai bine caracteristicile acestuia, dar şi pe cele ale spaţiului în care urmează a fi instalat.

Caracteristicile încăperii

– Suprafaţa/dimensiunea camerei în care urmează a fi instalat aparatul de aer condiţionat. Un aparat cu putere redusă face faţă greu într-o cameră de mari dimensiuni. De asemenea, dacă acea încăpere este supraîncărcată cu mobilier, aerul va circula mai greu.

– Orientarea ferestrelor. Pentru încăperile cu ferestre orientate spre S (S-V) necesarul de frig este mai mare decât pentru încăperile orientate spre N (N-E).

– Numărul de aparate electronice sau electrocasnice care produc căldură (de exemplu, un birou în care se găsesc mai multe calculatoare).

– Structura pereţilor (cel mai bun izolator este peretele din lemn sau tip sandwich, urmat de cărămidă, apoi beton).

– Izolaţia – reprezintă un factor de transfer termic.

– Suprafaţa vitrată din suprafaţa totală a pereţilor.

Caracteristicile tehnice ale aparatului de aer condiţionat:

– Puterea de răcire reprezintă principala caracteristică a aparatului de aer condiţionat. Puterea de răcire se măsoară în BTU (acronimul vine de la British Thermal Units). Cu alte cuvinte, o cameră mai mare necesită un aparat cu mai mulţi BTU. Dacă optezi pentru un aparat cu capacitate prea mică, încăperea nu va fi suficient de răcoroasă; dacă puterea de răcire este prea mare, camera se va răci foarte repede, iar aparatul nu va îndeplini şi funcţiile de dezumidificare şi filtrare a aerului. Dimensiunile încăperii (mc) – 9000 BTU/h – 15 mp; 12000 BTU/h – 30 mp; 18.000 BTU/h – 45 mp; 24.000 BTU/h – 60 mp.

– Clasa energetică: Porneşte de la A, B, C… Varianta cea mai economică o reprezintă aparatul cu clasa energetică A+++. Preţul celor in clasa A este mai mare, dar se recuperează din facturile la energia electrică. Există diferenţe mici între A+ şi A+++, deci va avea un consum redus şi un aparat A+.

– Sarcina termică (câţi Kw rece sau cald asigură echipamentul).

– Puterea consumată (consumul mediu anual kwh).

– Tehnologia (Inverter sau On/Off). Tehnologia Inverter poate asigura o economie de până la 57% în răcire şi 66% în încălzire vs. tehnologia On-Off).

– Sisteme de purificare/filtrare/dezodorizare a aerului (filtru pentru eliminarea prafului, filtru antialergic, filtru Plasmă, filtru Nano Carbon, filtre pentru eliminarea mirosurilor, a fumului de ţigară).

– Nivelul de zgomot produs de aparat. Este de preferat ca nivelul de zgomot să fie cât mai mic posibil (19 dB), atât la unitatea interioară, cât şi la cea exterioară.

– Direcţionarea fluxului de aer în încăpere (flux tri-dimensional, bi-direcţional, reglabil).

Alte aspecte importante:

– Designul aparatului de aer condiţionat (gen ArtCool, tablou, oglindă) şi culoarea (alb, argintiu).

– Utilizarea uşoară şi intuitivă a telecomenzii: display mare, butoane specializate etc.

– Modul de instalare şi flexibilitate în instalare: dormitor, hol, pe mijlocul peretelui, pe grindă etc.

– Perioada de garanţie. Aceasta ar trebui să fie de cel puţin trei ani la aparat şi cinci ani la compresor. De asemenea, este important şi certificatul de conformitate (CE), care să arate că aparatul corespunde normelor europene.

– Funcţiile suplimentare. Este recomandat ca aparatul de aer condiţionat să beneficieze şi de funcţiile de dezumidificare şi de ventilator.

– Firma producătoare.

Tipuri de filtre:

 – filtrele clasice din plastic (au rolul de filtrare mecanică grosieră; se recomandă spălarea în fiecare sezon de utilizare)

– filtre din catechin (tratate cu extract de ceai verde, cu rol de purificare a aerului)

 – filtre din carbune activ (elimină mirosurile neplăcute)

 – filtre electrostatice (distruge alergenii din aer)

 – filtre de ionizare (reţin praful şi germenii din aer)

Alternative

– Dacă deţii un apartament cu două camere, ai posibilitatea să alegi două unităţi interioare şi una exterioară. Pentru o casă mai mare se pot alege mai multe unităţi interioare şi doar una exterioară.

Sursa foto:

www.pinterest.com

www.homedit.com

installexcellence.com

www.perfectclimatehvacsc.com

Daikin

Articole similare

Amenajeaza bucataria ergonomic

casamea.ro

Solutii de amenajare pentru o bucatarie ingusta

casamea.ro

09 Iunie – Revista de unelte si echipamente

RL online

Lasă un comentariu