Image default
Amenajari Exterioare

Cum să îngrijești Cactusul Crăciunului

Cactusul Crăciunului este diferit de cactușii cu țepi cunoscuți de noi – este o plantă cu flori foarte frumoase, iar dacă o vei îngriji cum trebuie va înflori chiar în perioada Crăciunului.

Cunoscută sub denumirile Schlumbergera și „Nu Mă Deranja”, Cactusul Crăciunului este o specie originară din Brazilia, cu nuanțe variate, de la alb, roz și roșu, până la purpuriu, violet, galben, oranj și auriu.

Cactusul Crăciunului rezistă foarte bine la temperaturi de până la -10 grade Celsius și nu este o plantă pretențioasă în privința solului, dar e necesar ca acesta să fie bine drenat. De asemenea, planta are nevoie de multă apă, însă udarea în exces poate fi o problemă pentru ea, întrucât apare riscul ca rădăcinile să-i putrezească. Udarea plantei se face moderat, când pământul se usucă puțin la suprafață. Vara, Cactusul Crăciunului poate fi udat abundent, inclusiv prin pulverizare pe frunze.

În perioadele în care umiditatea din aer este scăzută pot apărea păianjenii roșii. Altă problemă ar fi mucegaiul care se formează la suprafața ghiveciului din cauza udării necorespunzătoare. În acest caz va trebui îndepărtat stratul de pământ de la suprafața ghiveciului și înlocuit cu unul uscat, apoi va trebui să uzi planta mai rar. La apariția mugurilor florali se reiau udările normale și fertilizarea. Redu cantitatea de apă pe parcursul lunii octombrie și reia udarea normală în noiembrie.

Cactusul Crăciunului trebuie plantat în sol special preparat pentru cactuși, dar altă soluție la indemână ar fi să combini pământ de grădină și nisip, în straturi. Are nevoie de multă lumină naturală, dar începând cu luna septembrie va trebui să o ții 12-13 ore pe zi timp de câteva zile în întuneric total. Evită să o așezi în apropierea surselor de căldură, pentru că preferă climatul răcoros.

În timp (5-10 ani), crenguțele plantei se lemnifică la bază, dând aspectul unui arbust. La o lună după ofilirea florilor, încearcă să îi retezi crenguțele, astfel încât să se poată dezvolta sub formă de arbust.

Având în vedere că noile crenguțe cresc primăvara, oferă-i Cactusului îngrășământ diluat la două-trei săptămâni după ce începe să crească. Planta are nevoie de schimbarea pământului la 2-3 ani, în funcție de concentrația de minerale din acesta, iar replantarea trebuie făcută primăvara. Dar dacă planta risca să moară din cauza solului poți face replantarea în orice altă perioadă a anului.

Cactusul Crăciunului se va înmulți cel mai bine prin fragmente de tulpini (butași), în perioada martie – aprilie, dar și pe toată perioada caldă a anului sau chiar iarna. Cactusul înflorește doar dacă timp de câteva luni nu este mutată din poziția inițială, de aceea este supranumit ”Nu Mă Deranja”.Având în vedere că are frunze mari, care atârnă, cu florile în capătul tulpinilor, o idee bună ar fi să ții această plantă într-un ghiveci suspendat.

Sursa foto

http://www.quiet-corner.com/

Articole similare

Ce presupune amenajarea unei săli de fitness acasă

casamea.ro

Ai furnici in casa? Iata cum poti scapa de ele foarte rapid si usor, cu solutii naturale

casamea.ro

Mit sau realitate: „Designerul de interior o să-mi facă propuneri scumpe”

casamea.ro

Lasă un comentariu