Image default
Legislatie Solutii Constructive

Cum sa faci o pensiune

Daca aveti de gand sa porniti o mica afacere sau aveti deja o casa de vacanta pe care doriti sa o tranformati intr-o pensiune, trebuie sa luati in calcul noile reglementari aparute in acest sens, inca de la inceputul anului.

Criterii pentru clasificarea structurilor de tip pensiune

Pentru a porni la drum, in primul rand trebuie sa stiti ce tip de pensiune vreti sa aveti, acestea clasificandu-se conform noilor norme in: pensiune turistica si pensiune agroturistica.

Pensiunile turistice sunt structuri de primire, avand o capacitate de cazare de pana la 15 camere, totalizand un maximum de 60 locuri. Acestea pot functiona in locuinta proprie sau in cladiri independente, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditii de pregatire si servire a mesei.

Pensiunea agroturistica poate avea o capacitate de cazare de pana la 8 camere, poate functiona in locuinta proprie sau in cladiri independente, care asigura in spatii special amenajate cazarea si conditii de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sau mestesugaresti.

Pensiunile turistice care dispun de teren pentru asigurarea serviciilor de campare vor respecta, pentru montarea corturilor si rulotelor, criteriile privind echiparea sanitara si dimensiunea parcelelor.

Pensiunile turistice nou infiintate trebuie sa fie amplasate pe minimum 1.000 mp

O noutate adusa de aceste norme este ca pensiunile turistice din mediul rural nou infiintate trebuie sa fie amplasate pe o suprafata de minimum 1.000 mp, exclusiv spatii verzi si spatii de parcare. De asemenea, pentru pensiunile agroturistice nou infiintate este necesara amplasarea pe o suprafata de minimum 2.000 mp, exclusiv spatii verzi si spatii de parcare, in locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune in pericol sanatatea sau viata turistilor. Actul normativ prevede, de asemenea, ca proprietarii sau administratorii unitatilor de primire turistica vor asigura conectarea la sistemul integrat de evidenta a turistilor in 60 de zile de la implementarea si operationalizarea acestuia.

Eliberarea certificatului de clasificare s-a redus la maximum o luna

O alta noutate adusa de actul normativ este data de reducerea la 30 de zile a perioadei dintre data depunerii documentatiei complete si data eliberarii certificatului de clasificare, respectiv a licentei sau a brevetului de turism. Termenul se reduce ca urmare a faptului ca eliberarea certificatelor de clasificare pentru structurile de primire turistice, a licentelor si brevetelor de turism se face pe baza declaratiei standardizate data pe proprie raspundere de solicitant, insotita de documentatia aferenta, prin care se atesta indeplinirea criteriilor de clasificare/licentiere/brevetare. De asemenea, se elimina termenele pana la care erau amanate verificarile efectuate la fata locului, accelerandu-se intrarea structurilor de primire turistice si a agentiilor de turism in circuitul economic.

Acte necesare

In vederea eliberarii certificatului de clasificare, va trebui sa depuneti la sediul autoritatii administratiei publice centrale responsabile in domeniul turismului o declaratie standardizata data pe propria raspundere, insotita de documentatia cu urmatorul continut:

– certificat constatator, in original sau copie legalizata, emis de Oficiul Registrului Comertului in baza Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, din care sa rezulte informatii privind datele complete de identificare ale operatorului economic, precum si informatii referitoare la durata de functionare declarata, activitatea principala, activitatile secundare, capitalul social si activitatile autorizate;

– fisa privind incadrarea spatiilor de cazare pe categorii, dupa caz;
– fisa privind incadrarea spatiilor cu functiuni de alimentatie, dupa caz.

 Articol publicat in numarul din septembrie al revistei Planul Casei Mele

Articole similare

P+1E 1204

RL online

Unde nu aveti voie sa construiti?

Dan Mazilu

De la casele eco la mesele eco! Ce sunt acestea si cat costa?

comunicat de presa

Lasă un comentariu