Image default
LifeStyle

Cum sa cresti aer proaspat in propria casa cu doar 3 plante?

Se spune ca plantele de apartament pot imbunatati calitatea aerului interior, insa, daca stii exact ce plante sa folosesti si unde, poti sa „cresti” tot aerul proaspat de care ai nevoie la tine acasa, fara sa mai fie necesar sa introduci aerul poluat din exterior.

Combinatia de 3 plante care pot face posibil acest lucru a fost descoperita de Kamal Meatlle, om de afaceri si activist indian. Totul a inceput atunci cand a devenit alergic la aerul poluat din New Delhi, iar capacitatea pulmonara i-a scazut la 70%. Cautand metode sa imbunatateasca aerul din spatiul in care traia, Meattle a ajuns la concluzia ca putem folosi 3 plante de apartament, bine cunoscute peste tot in lume, pentru a creste calitatea aerului interior.

Palmierul Areca creste nivelul de oxigen

Palmierul Areca (Chrysalidocarpus lutescens) creste bogat, cu frunze penate, cate 15-20 de centimetri pe an. In ghiveci poate ajunge pana la 2 m inaltime si este perfect pentru livinguri spatioase. Pentru a imbunatati calitatea aerului, Aerca face un lucru simplu: da un randament foarte bun in convertirea dioxidului de carbon in oxigen. Pentru rezultate optime, palmierul are nevoie de caldura, lumina filtrata si destul de multa umezeala in aer. De asemenea, conteaza foarte mult ca frunzele sa fie curatate periodic de praf, pentru a nu-i impiedica absorbtia de CO2.

Limba soacrei este planta ideala pentru dormitor

Limba soacrei (Sansevieria trifasciata) are marele avantaj de a putea fi crescuta in dormitor. Spre deosebire de majoritatea plantelor, care depind de lumina soarelui pentru a transforma dioxidul de carbon in oxigen, Limba soacrei poate sa realizeze acest proces in timpul noptii, asigurand calitatea aerului in timpul somnului. Aceasta este usor de crescut in apartament, preferand locurile insorite, insa fara lumina directa si se poate adapta chiar si in camere intunecoase, insa fara a creste la fel de repede. In general, limba soacrei creste pana la 1 m.  

Elimina chimicalele din aer cu iedera dracului

A treia planta este o solutie pentru reglarea aerului care are de suferit din pricina materialelor de constructie si a produselor chimice pe care am ajuns sa le folosim fara sa intelegem consecintele. Iedera dracului (Epipremnum aureum) reuseste sa absoarba formaldehidele si alte substante volatile din aer, curatand astfel de toxine aerul pe care il respira plamanii nostri. Pe langa plamani, un aer fara chimicale iti va calma si ochii iritati. Iedera se ingrijeste si ea foarte usor, trebuie udata rar, tinuta la temperatura normala de interior si nu are nevoie de soare puternic.

Kamal Meattle spune ca, pentru a folosi doar aerului purificat de aceste plante, este nevoie de 4 palmieri Areca maturi, 6-8 plante mature de limba soacrei si cateva plante de iedera dracului pentru o singura persoana. In urma unui test in propria cladire de birouri, care a devenit oficial cea mai sanatoasa cladire din New Delhi, s-a observat ca incidenta iritatiilor la ochi s-a redus cu 52%, problemelor respiratorii cu 32%, a durerilor de cap cu 24%, iar productivitatea a crescut cu 20%. De asemenea, in cladire se utilizeaza cu 15% mai putina energie.

Acest experiment a fost realizat cu doar 1200 de plante pentru 300 de angajati, cu mult sub numarul ideal de plante pentru o persoana. Tu cum crezi ca ti-ai putea imbunatati calitatea vietii cu doar cateva plante pozitionate unde trebuie in casa ta?

Sursa: www.ted.com

Sursa foto: www.houzz.com/

Articole similare

Sufleu de conopida

RL online

Franke iti completeaza sistemul electrocasnicelor incorporabile

Elena Turcu

Franke – un nou showroom in Cluj Napoca

comunicat de presa

Lasă un comentariu