Image default
Amenajari Exterioare

Pas cu pas: Constructia unui mic iaz in gradina

Exista multe elemente care pot infrumuseta si personaliza gradina, iar iazul este unul dintre ele. Daca ti-ai propus sa construiesti un mic iaz in gradina, in randurile urmatoare iti oferim un mic ghid practic.

Unde il amplasezi

Iazul trebuie amplasat intr-o zona care sa-i permita o buna vizibilitate din cat mai multe unghiuri ale gradinii (terasa, pergola, foisor, gratar, piscina), cat si de la interior. Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in calcul este insorirea. De exemplu, este indicat ca macar o parte din zi, iazul sa fie in semi-umbra deoarece se reduce mult evaporarea apei. Acest aspect este in stransa legatura cu vegetatia pe care o alegi ulterior.

Ce forma alegi

Forma tine atat de configuratia gradinii, cat si de gusturile personale. Poti sa construiesti un iaz oval, serpuit sau in alte forme neregulate. Dupa ce ai ales forma, stabileste conturul pe sol, cu ajutorul unui harlet.

Saparea gropii

Porneste saparea dinspre contur catre interior. Indeparteaza vegetatia urmarind acel contur, pe maxim o latime de cazma. Atentie, aceasta operatiune se face cu mare atentie si cu… bolobocul la indemana, pentru a fi sigur ca marginile iazului sunt perfect orizontale! Cand perimetrul este gata, avanseaza catre interior.

Atentie!

Un iaz bine construit are malurile in trepte. Acest lucru se impune din mai multe motive. Unul ar fi faptul ca pe acele trepte vor fi asezate ghivecele cu plante acvatice. Al doilea motiv este stabilitatea malului: un mal in trepte este mult mai sigur decat unul drept. Al treilea motiv este accesul in iaz. De-a lungul timpului vei fi nevoit sa intri in apa iazului, pentru diverse operatiuni de intretinere, iar acest lucru se poate face doar pe trepte.

Adancimea minima

Sapa iazul la cel putin 80 de cm adancime. Daca este mai putin adanc, se incalzeste foarte tare apa, aceasta se evapora usor si, in plus, plantele acvatice pot suferi. Daca vei popula iazul cu pesti, pentru a evita inghetarea completa pe timp de iarna, ia ca minim 100 de cm.

Izolarea gropii

Pentru ca apa sa nu se infiltreze in pamant, determinand astfel consumuri uriase de apa, izoleaza iazul de pamantul in care a fost sapat. Acest lucru il poti face cu ajutorul unei folii din PVC sau a unei membrane de cauciuc. Ideala este membrana deoarece rezista cel mai bine in timp. Intinde folia pe groapa, muland-o cu grija ca sa n-o deteriorezi. Pe mal lasa cam 1 m de membrana. Aceasta trebuie ingropata la o adancime suficienta incat sa poti planta deasupra ei, daca intentionezi sa ai vegetatie pana in preajma luciului apei.

Umplerea cu apa si popularea iazului

Pentru a fi siguri ca membrana izolatoare nu se misca in timp ce umpli groapa cu apa, poti pune cateva pietre pe fundul gropii.  Dupa ce umpli groapa cu apa, incepe plantarea vegetatiei acvatice. Porneste de la adancimea mai mare catre cea mai mica, adica dinspre mijlocul iazului catre marginea lui.

Un element util ai iazului este nisipul, insa specialistii au pareri impartite. De exemplu, unii sunt de parere ca nisipul este un excelent material de finisare, si au dreptate. Altii spun ca trebuie evitat, deoarece functioneaza ca o cresa pentru tantari! Intr-adevar, tantarii depun oua in nisip, unde larvele rezultate vor iesi pe lume in siguranta. Acest lucru poate fi evitat prin popularea iazului cu pesti, caci ei consuma cu deosebita placere larvele de tantari, insa iazul ar putea avea si zone in care, din cauza vegetatiei, pestii sa nu aiba acces.

Pentru imagini cu etapele de executie acceseaza galeria foto.

Sursa foto:

www.iazz.ro

lifestyle.bzi.ro

www.renovat.ro

Articole similare

Valoarea pH-ului sau reactia chimica a solului

RL online

Caffee del Sol, un loc unic din Seul

Madalina Constantin

Piscina monobloc

Dan Mazilu

Lasă un comentariu