Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Cum sa alegi culorile potrivite casei tale

Ca si sunetul si lumina, culoarea poate avea un efect relaxant, energizant sau din contra, apasator. Asa ca trebuie sa acordam o atentie sporita culorilor pe care le alegem pentru a ne decora mediul de viata.

Preferintele proprietarilor reprezinta primul criteriu de alegere a cromaticii unei locuinte. Inainte sa demarati amenajarea casei este bine sa scrieti pe hartie ce culori va plac. Consultati-va apoi si cu ceilalti membri ai familiei, pentru ca s-ar putea sa aiba preferinte diferite si ar fi minunat ca decorul final sa multumeasca gusturile fiecaruia. Alegeti culori propriu-zise, nu griuri sau alb si negru. Dupa ce ati scris culorile pe hartie nu faceti greseala de a le folosi pe toate. Ideal este sa alegeti una anume, care sa intruneasca voturile tuturor membrilor familiei, de la care sa porneasca paleta de culori a amenajarii. Aceasta va fi culoarea de accent. Este cea mai importanta, pentru ca va fi folosita (in cantitate mica), in zonele in care dorim sa atragem atentia privitorului.

Nu faceti greseala de a alege o culoare puternica, pe care, desi frumoasa in sine sau pe un paletar mic, sa o folositi pe toti peretii casei sau in toate decorurile. De multe ori ceea ce este putin este mai frumos.

Langa culoarea de accent puteti pune si altceva de pe lista? Pentru gama dumneavoastra coloristica, puteti merge pe o nuanta discreta ton in ton cu aceasta sau cu una de contrast, pentru un efect indraznet. Depinde ce mesaj doriti sa transmita casa: relaxare, liniste, veselie, joaca, primavara, natura, seriozitate, eleganta etc.

Decizia pentru o culoare sau alta trebuie facuta, in prima instanta, dupa propriile gusturi. Dar trebuie luate in calcul si alte aspecte: destinatia incaperii, suprafata, lumina de care beneficiaza, stilul decorativ abordat, atmosfera vizata, texturile materialelor din decor.

In functie de destinatia camerei

Nu putem spune ca exista cate o culoare (sau gama crmonatica) specifica fiecarei incaperi in parte. Exista specialisti care sustin, de exemplu, ca nuantele reci sunt mai odihnitoare si, prin urmare, recomandante in dormitor. Pe de alta parte sunt persoane care prefera in aceste spatii tonuri calde si naturale, pentru o atmosfera primitoare si familiara.

Important este ca nuantele alese sa fie temperate, iar eventualele culori tari sa fie folosite doar ca accent, pentru a nu deveni apasatoare. Camerele celor mici sunt colorate prin definitie. Insa pentru primii ani sunt recomandate tonuri neutre si culori pastelate, care sa nu „agreseze” vizual. 
Holurile, de obicei mai mici, este indicat sa fie decorate in culori deschise, eventual neutre, mai ales la nivelul peretilor si al pardoselii, care reprezinta suprafete mari. Puteti introduce culoare aici prin intermediul accesoriilor (un taburet colorat, o oglinda cu rama intr-o nuanta vesela etc.).

Zona de zi ofera cea mai multa libertate din punctul de vedere al alegerii cromatice; asta si datorita spatiului mai amplu de care dispune. Aici puteti mixa tonuri pentru efecte vizuale spectaculoase, fara a face insa excese (vopsirea tuturor peretilor in culori inchise, utilizarea unui numar prea mare de culori, lipsa unor corespondente cromatice intre elemente). Un lucru de care trebuie sa tii cont este si unitatea intre spatiile componente ale ariei de zi (living, dining, bucatarie), mai ales daca este open space.

In functie de tipul de lumina existent

Alegerea culorilor trebuie facuta si in functie de luminozitatea camerei respective. Aceeasi culoare se va vedea diferit la lumina naturala fata de o sursa artificiala, cea naturala fiind mai puternica si mai „cruda”.

Intr-o incapere expusa la lumina naturala din belsug trebuie sa tineti cont de orice imperfectiune a zidurilor, oricat de mica ar fi aceasta. Aici este bine sa acoperiti peretii cu griuri colorate. Intr-una cu lumina artificiala, culorile aprinse isi vor pierde din intensitate, daca sursa de lumina este un bec si nu un neon. In aceste incaperi este recomandat sa utilizati, pe cat posibil, culori deschise, luminoase, culori cat mai pure. Si texturile conteaza; cele lucioase reflecta lumina modificand perceptia nunatei, in timp ce materialele mate (mai ales textilele) o absorb si adancesc rezonanta culorii.

Articole similare

Prezentare ansamblul rezidential

Costel Popa

Planul Casei Mele – iunie 2010 online doar pe www.casamea.ro

RL online

Decor modern intr-o garsoniera de 30 de metri patrati

Ana-Maria Oancea

Lasă un comentariu