Image default
Legislatie Solutii Constructive

Cum să alegeţi proiectul de casă potrivit

O casă reuşită are la bază un proiect reuşit. Acesta este unul dintre aspectele care garantează o locuinţă confortabilă, eficientă şi adaptată nevoilor utilizatorilor. Haideţi să vedem cum se alege cel mai potrivit proiect de casă şi care sunt etapele necesare.

O regulă de aur constă în consultarea unui specialist în domeniu. Însă până atunci trebuie să luaţi în calcul o serie de factori care vor fi decisivi pentru realizarea proiectului perfect. În acest stadiu trebuie să gândiţi şi în perspectivă, adică nu doar la numărul actual al membrilor familiei şi vârsta/nevoile acestora, ci şi dacă familia este în creştere, iar peste câţiva ani vor fi necesare mai multe camere.

Tipul construcţiei se stabileşte în funcţie dorinţele utilizatorilor, dar şi după o evaluare a locului şi terenului pe care urmează să fie construită casa:  doar cu parter, cu parter şi mansardă, cu mai multe etaje, cu subsol sau fără subsol. Pentru întocmirea proiectului, sunt importante şi caracteristicile terenului, adică mărimea, forma, orientarea către punctele cardinale, înclinaţia în pantă şi conectarea la reţelele inginereşti.

Arhitectura, faţada şi aspectul general al casei sunt aspecte care ţin, desigur, de gusturile fiecărui proprietar în parte, însă acestea trebuie alese şi în conformitate cu casele din împrejurimi şi zona în care acestea au fost construite (urbană, de munte, câmpie etc.). De aceea, arhitectul trebuie să vadă înainte zona dar şi casele din zona în care urmează să vă construiţi casa.

De asemenea, trebuie să vă gândiţi şi la posibilităţile financiare reale. O casă mare înseamnă un volum mai mare de materiele de construcţii, de finisaj, mobilier etc. În plus, o casă mare implică şi costuri de întreţinere mai mari, în ceea ce priveşte încălzirea/răcirea, dar şi pentru curăţenie. De asemenea, nu trebuie să pierdeţi din vedere cheltuielile neprevăzute ce pot apărea pe parcursul lucrărilor de construcţie. Dacă arhitectul a realizat un proiect de casă nepotrivit (de exemplu, o casă prea mică sau prea mare), acesta poate fi modificat, însă acţiunea implică nişte costuri suplimentare.

În ceea ce priveşte tipul de proiect, există două variante: un proiect gata făcut (proiect tip) sau realizarea unuia nou (proiect unicat). Prima variantă este mai ieftină, mai rapidă şi mai comodă, dar există riscul să nu găsiţi proiectul potrivit. În schimb, dacă vreţi să realizaţi un proiect de la 0 împreună cu un arhitect, trebuie să aveţi în vedere că este mai costisitor şi durează mai mult, însă la final puteţi avea satisfacţia proiectului perfect pentru casa voastră.

Bine de ştiut!

După achiziţionarea terenului şi obţinerea actelor necesare, trebuie să luaţi legătura cu un arhitect pentru rezolvarea dosarului în vederea obţinerii certificatului de urbanism, care va stabili elementele ce trebuie îndeplinite în cadrul proiectului pe care urmează să-l realizaţi.

În colaborarea cu arhitectul, trebuie urmaţi mai mulţi paşi. În primul rând, se stabilesc datele de temă şi restricţiile terenului. Urmează etapa de ilustrare de temă, care include discuţiile dintre arhitect şi beneficiar, apoi redactarea şi autorizarea proiectului.

Sursa foto:

www.houseproject.eu

habitat.rice.edu

Articole similare

Incalzirea ecologica atrage atentia firmelor care construiesc ansambluri rezidentiale

RL online

Cum evaluam performanta energetica a ferestrelor?

casamea.ro

De ce trebuie sa tinem cont la un proiect pentru a avea o casa bine izolata termic?

RL online

Lasă un comentariu