Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Cum realizăm o amenajare în stil eclectic?

Dacă vă doriţi un interior sofisticat şi expresiv, care să redea într-o imagine cât mai elaborată şi artistică personalitatea dumneavoastră, atunci stilul pe care îl căutaţi este cel eclectic.

Eclectismul este, de fapt, o combinare de stiluri diferite şi presupune mixarea şi potrivirea a diverse elemente şi caracteristici ale acestora. Este un joc al contrastelor între vechi şi nou, între clasic şi contemporan, luxos şi modest, şi lista poate continua. Este un stil în care ai libertatea de a alege acele piese de mobilier, de decor sau de artă care îţi plac cel mai mult, pe care să le reuneşti în aceeaşi încăpere, indiferent de epoca în care au fost realizate.

Stilul eclectic, pentru un interior sofisticat

Cum reuşim să facem trecerea de la haotic la eclectic, alăturând obiecte care nu au, în aparenţă, nimic în comun? Primul pas este să stabilim un concept sau să alegem o temă care să reprezinte elementul unificator. Poate fi o culoare sau textură, un pattern, un tip de finisaj sau o familie de forme. Astfel, contează foarte mult relaţia dintre obiectele şi elementele din acest spaţiu, modul în care comunică între ele. Practic, trebuie să urmărim crearea unei compoziţii şi să aplicăm aceleaşi reguli ca în artă: echilibrarea proporţiilor, armonizarea culorilor. 

Spre exemplu, piesele de mobilier trebuie alese în funcţie de un anumit criteriu. Acestea vor avea o scară şi/sau siluete asemănătoare sau se vor armoniza ca finisajele şi culorile, chiar dacă fac parte din stiluri total diferite. Pot exista una-două excepţii sau un obiect total diferit de celelalte, unic, care să joace rolul de „vedetă”. Acesta va deveni centrul de interes, în jurul căruia vor fi distribuite celelalte elemente. Contrastul cât mai accentuat se aplică şi  atunci când vine vorba despre alegerea pieselor de mobilier: cu cât provin din perioade de timp mai îndepărtate între ele, cu atât mai bine. Culorile folosite sunt, de asemenea, foarte importante în definirea unui interior eclectic. Fiind un stil fără reguli clare, în utilizarea culorilor se aplică aceeaşi libertate. Astfel, se poate opta pentru combinaţii de culori sau patternuri îndrăzneţe (sunt chiar indicate), dar imaginea finală trebuie să aibă un sens, să fie armonioasă şi plăcută privirii. Condiţia este să existe un fundal neutru din punct de vedere cromatic (pereţii, tavanul sau pardoseala), pe care să poată excela obiectele de mobilier sau decoraţiunile care fac parte din compoziţie. Cu siguranţă, stilul eclectic este unul elegant şi rafinat, care îndeamnă la utilizarea unor elemente cât mai originale, unice. 

Text: designer Dana Boştină

Articole similare

Cuvinte cheie pentru decoratiile din 2010

Ion Diamandi

Test_Ultima moda

RL online

Trucuri si ponturi pentru amenajarea unei bai mici

Ana-Maria Oancea

Lasă un comentariu