Image default
Practic

Cum pui in valoare holul mic de la intrare?

De cele mai multe ori, indiferent de compartimentarile amintite, holurile de la intrarea in apartamente sunt mici, inguste, private de lumina naturala sau, si mai grav, lipsesc cu desavarsire, asa cum se intampla in cazul garsonierelor, care au acces direct in camera de zi direct din scara blocului.

Asadar, nefiind foarte ofertante, aceste spatii ajung sa fie ignorate in procesul de amenajare a locuintei, cand, de fapt, ar trebui pus in valoare rolul lor de trecere din exterior in interior. Holurile pot schimba look-ul, dar si atmosfera unui camin, daca sunt  tratate cu putin mai multa atentie, dedicare si creativitate.

Astfel, dupa ce am stabilit ca amenajarea holului este la fel de importanta ca cea a dormitorului sau a bucatariei, iti propunem cateva idei de decorare, dar si sfaturi in privinta greselilor pe care ar fi bine sa le eviti.

Tinand cont de faptul ca principala utilitate a unui hol este aceea de a permite si de a facilita traficul dintr-o incapere intr-alta, incearca pe cat posibil sa nu-l incarci in vreun fel. Cu alte cuvinte, nu-l aglomera cu piese de mobilier masive sau cu alte obiecte/accesorii care ar putea afecta circulatia. In plus, aceasta supra-aglomerare va crea impresia unui spatiu stramt, sufocant si obositor.

Un alt sfat pretios se refera la stilul de amenajare. Teoretic, o locuinta are nevoie de armonie si comunicare, insa, indiferent de stilul in care este decorata, exista o singura varianta pentru holul mic de la intrare: minimalismul. Cel mult, poti apela la un mix de elemente minimaliste, clasice si country-chic, insa keep it simple! Un design minimalist inseamna linii drepte, sertare culisante, lipsa manerelor, materiale usoare si elemente moderne. De aceea, se preteaza foarte bine in spatiile mici.

Referitor la mobilier, alege piese superpozabile/pliabile, care se pot depozita foarte usor. Scaunele si masutele de cafea sunt cele mai des intalnite. De asemenea, poufurile sunt la fel de practice. Daca ai copii mici, acestia se vor incalta mult mai usor, stand jos. Renunta la cuierele mari si apeleaza la polite sau cuiere suspendate. Sunt foarte utile, nu ocupa mult spatiu si au un design placut.

Mare atentie si la finisaje! Evita culorile inchise, in favoarea celor deschise si pastelate. De exemplu, vopseste peretii in alb, crem, galben pai, bleu sau roz pal, in functie de decorul locuintei, dar si de preferinte. Tapetul este un alt finisaj pe care il poti folosi aici. Alege un model discret sau elegant, care sa puna in valoare holul de la intrare. Desi au o culoare potrivita, lambriurile nu sunt recomandate, deoarece montarea lor presupune ingustarea peretilor. Cel mult, poti acoperi peretii pana la jumatate cu lambriuri albe, pentru un aspect country-chic.

In privinta pardoselii, parchetul constituie cea mai viabila solutie. Acesta trebuie sa aiba, evident, o nuanta deschisa, preferabil aceeasi ca in restul apartamentului. Astfel, putem vorbi de o comunicare intre camere si hol.

Accesoriile nu pot lipsi din nicio amenajare. Ele ofera personalitate si scot in evidenta latura creativa a designerului. Pe langa decoratiunile pe care le gasesti in magazinele de specialitate, un panou magnetic sau din spuma poliuretanica reprezinta un accesoriu inedit si util pentru holul de la intrare. Inainte de a-l monta, il poti imbraca in material textil sau hartie decorativa, pentru un look original.

De asemenea, cutiile decorative si cosurile de rachita sunt foarte utile pentru pastrarea lucrurilor de care ai nevoie in imediata apropiere, cum ar fi cheile de la masina, cheile de la casa, crema de pantofi, manusile (in cazul anotimpului rece) si alte maruntisuri. Si, pentru ca am stabilit faptul ca finisajele si mobilierul trebuie sa propuna culori deschise, accesoriile pot fi colorate, pentru a anima decorul. Totusi, nu exagera cu numarul culorilor! Intr-un spatiu atat de mic sunt de ajuns trei.

Articole similare

Ce suma trebuie sa investesti in electrocasnice?

Elena Virlan

Bucatarie eleganta in stil clasic englezesc

Elena Virlan

Renovarea sufrageriei dupa 20 de ani

Mihaela Calin

Lasă un comentariu