Image default
Amenajari Exterioare Balcon si terasa

Cum poti amenaja o biblioteca in orice locuinta

Cartile tiparite nu se vor demoda niciodata, chiar daca internetul ne deschide constant noi oportunitati. Citirea unei carti clasice, insa, aduce un plus de placere datorita senzatiilor tactile. Si chiar daca viata noastra este din ce in ce mai plina si stresanta, cititul ramane una dintre activitatile de recreere la care recurgem in momentele de relaxare, in weekend-urile lungi sau inainte de culcare.

Pentru cititorii avizi, amenajarea unei biblioteci in locuinta pare un vis implinit. Sigur, daca esti in situatia de a-ti construi propria casa, poti vorbi cu arhitectul sa includa in proiect o camera special amenajata pentru aceasta activitate. Altfel, daca locuiesti intr-un apartament la bloc, nu inseamna ca nu poti gasi modalitati de a practica activitatea ta favorita intr-un mod corespunzator.

Pentru a pune laolalta o biblioteca sau, cel putin, un colt de citit, ai nevoie de 3 elemente: spatiu de depozitare si prezentare a cartilor, un scaun confortabil si iluminare potrivita. Daca spatiul mic este o problema si nu stii unde sa-ti organizezi aceasta mica zona de confort, urmareste prima data ce zona din locuinta iti poate oferi o iluminare naturala suficienta. Evident, orienteaza-te spre o zona a casei care este deservita de o fereastra. Sigur, chiar daca ai parte de o fereastra generoasa, trebuie sa suplimentezi cu ajutorul unei surse artificiale de lumina. De preferat, alege o lampa de podea, cu un corp mobil cu ajutorul caruia poti sa orientezi lumina pe paginile cartii tale.

A doua chestiune si, probabil, cea care iti poate da cele mai multe batai de cap, este modul in care organizezi rafturile pentru carti. Cu siguranta ca toti visam la o camera tapetata cu carti, asa cum sunt bibliotecile impresionante ale bibliotecilor din marile universitati, insa, in realitate, avem nevoie de mult mai putin spatiu pentru aceasta pasiune.

Rafturile pentru carti pot sa aiba o adancime mica, prin urmare poti profita de un perete liber al locuintei, pe care sa il ocupi integral cu o piesa potrivita de mobilier. Adancimea mica nu va „fura” prea mult din suprafata utila a spatiului. De asemenea, poti dubla functiunea corpului de biblioteca prin amplasarea lui ca paravan pentru delimitarea zonei de citit de restul incaperii. Fie ca alegi un mobilier inalt sau unul de inaltimea unei simple comode, rafturile pot indeplini cu usurinta acest rol de separare. Intr-un living mare, de exemplu, este chiar o idee buna!

Alte locuri care se preteaza minunat depozitarii de carti sunt: spatiul de deasupra usii (pe care il poti accesa cu ajutorul unei scari mobile), zona neutilizata de sub scara, orice perete liber pe care nu ai mobilier sau elemente de decor, chiar si spatiul de sub fereastra, in cazul in care nu ai acolo un calorifer.

In ceea ce priveste locul de sezut, opteaza pentru un fotoliu comod, cu tapiserie, in care sa te simti bine petrecand multe ore cu o carte in brate. Scaun, chaiselongue, chiar si o canapea mica, poti alege orice atat timp cat este potrivit stilului tau de a lectura.

Sursa foto: www.design-homes.ru

Articole similare

Plante care te ajuta sa ai parte de un somn odihnitor pe timpul noptii

Elena Turcu

O nouă generație de motoferăstraie pentru casă marca STIHL

casamea.ro

Sfaturi pentru reamenajarea baii

casamea.ro

Lasă un comentariu