Image default
Calatorii LifeStyle

Cum ne vad elvetienii pe noi …

De la ei am aflat ca in Romania traiesc aproximativ 400 de elvetieni, majoritatea lucrand pentru una din marile companii elvetiene care activeaza si aici.

Migratie si emigratie

Desi Elvetia nu face parte din Uniunea Europeana, romanii pot intra in aceasta tara fara viza, datorita acordurilor bilaterale existente intre cele doua tari. Iar intrebarea generala a romanilor care ies dincolo de granitele tarii, rostita sau nu e aceeasi de cativa ani incoace: cum ne vad ei? Cum este perceputa realitatea noastra acolo?

Un elvetian nu-si va pune niciodata intrebarea asta, poate si pentru ca nu are de ce. Noi insa, nesiguri pe imaginea pe care o proiectam in exterior si destul de constienti de problemele pe care le-am exportat o data cu turistii, muncitorii dar si alte categorii de „calatori” autohtoni avem cateva motive de ingrijorare.

Ei bine, inteleg ca trebuie sa facem o distinctie intre realitatea prezentata de presa si aici dar si acolo si ceea ce gandeste populatia. Emigratia si imigratia sunt teme importante pentru elvetieni si, datorita felului lor de a aborda problemele, fiecare amanunt e intors pe toate fetele: sunt analizate drepturile dar si obligatiile strainilor, masurile necesare si cele suplimentare pentru combaterea abuzurilor etc.

Problemele cauzate de unii romani in strainatate in ultimii ani nu pot aparea intr-o lumina buna, dar pe de alta parte, fiecare om va fi judecat individual dupa calitatea personala.

… si cum ii vedem noi pe ei?

Nu toti elvetienii sunt milionari!

La ce trebuie sa ne asteptam daca am alege sa locuim acolo pentru o bucata de vreme – “Nu toti elvetienii sunt milionari.” – imi replica zambind ambasadorul, si inteleg din explicatiile ulterioare ca nici nu vor sa fie perceputi asa. Fara indoiala, elvetienii si elvetiencele au un standard de viata ridicat, un venit pe cap de locuitor mai mare ca in Romania, orase mai frumoase, case mai atragatoare. „Acum 100 de ani Romania era o tara bogata al carei venit pe cap de locuitor il depasea cu mult pe cel al Elvetiei. Pe atunci, elvetienii veneau sa caute de lucru in Romania.” – imi povesteste el. Cum s-a schimbat societatea atat de radical?

Luati in considerare un ultim secol agitat, doua razboaie mondiale, doua dictaturi, comunismul si incropirea unei noi democratii – toate astea in Romania – in comparatie cu un secol de pace si neutralitate, de alegeri sociale bune si munca sustinuta in Elvetia. Raspunsul vine de la sine.

Elvetienii sunt ce au ales ei sa fie: niste oameni disciplinati si metodici care traiesc in conditii naturale destul de aprige, intr-o tara muntoasa, lipsita de resurse naturale majore si care trebuie sa munceasca constant si disciplinat pentru tot ceea ce au. Si-au facut “averea” din muntii aceia si din apele lor. „Cea mai importanta resursa naturala a Elvetiei este educatia.” – gasesc scris intr-un pliant informativ primit de la ambasada. Intr-adevar, ceea ce apreciem la ei este ceea ce stiu: precizia, calitatea produselor pe care le exporta, expertiza financiara si bancara etc.

Statul si mediul privat (o treime statul, doua treimi mediul privat!) investesc masiv in educatie si cercetare, atat in propria tara cat si in strainatate, si nu fara rezultate. Nu mai putin de 17 premii Nobel au fost acordate unor savanti elvetieni de-a lungul timpului. Este o cu totul alta politica decat cea aplicata la noi, nu? Si bineinteles un alt nivel al rezultatelor!

Stiati ca:

Consiliul Federal Elvetian va oferi Romaniei o finantare nerambursabila in valoare de 181 milioane franci elvetieni (circa 130 milioane euro)? Romania poate angaja fondurile in termen de 5 ani de la data aprobarii creditului cadru de catre Parlamentul Elvetian, perioada destinata platilor efective fiind de 10 ani. Domeniile eligibile pentru a fi finantate din aceasta contributie sunt:  securitatea, stabilitatea si sprijinul pentru reforme;
mediul si infrastructura; promovarea sectorului privat; dezvoltarea sociala si a resurselor umane.

Site-uri interesante:

www.myswitzerland.com
www.umwelt-schweiz.ch
www.blw.admin.ch
www.swisstopo.ch
www.sbb.ch
www.alpintransit.ch

 

Articole similare

Seara folk

comunicat de presa

BIFE-SIM, intre PROVOCARE si UIMIRE in 2014!

casamea.ro

Elis Pavaje a contribuit la amenajarea Theodora Golf Club

comunicat de presa

Lasă un comentariu