Image default
Amenajari Exterioare Gradinarit

Cum ne protejam gradina impotriva melcilor

Trebuie sa cunoastem cauzele pentru care acesti daunatori ne creeaza atatea probleme in gradina. 

In primul rand, prin anii 60 ai secolului trecut, in Austria au fost importati cu diferite transporturi de alimente limacsii spanioli. Datorita verilor umede si conditiilor de viata prielnice, acestia s-au inmultit exagerat si pe teritoriile tarilor vecine. 

In al doilea rand s-a observat ca modul de intretinere a gradinilor s-a schimbat mult in ultimul deceniu. Pe vremuri, in gospodariile taranesti si in gradinile de langa casa se tineau pasari de curte, care savurau ouale melcilor si melcii mai mici. Cel care renunta la cantatul cocosului in zorii zilei trebuie sa aiba in vedere ca infiintarea unei gradini bine amenajate si intretinute presupune mai multi daunatori. 

Dusmanii naturali

Peretii de piatra plasati la soare reprezinta un adevarat paradis pentru dusmanii melcilor – soparlele. Frunzele ramase sub arbustii cu flori sau garduri vii constituie un bun adapost pentru speciile de Carabus. Crengile taiate se lasa la marginea gradinii pentru ca ele pot fi un adapost foarte bun pentru arici. Culegerea limacsilor existenti reprezinta un bun exercitiu, dar si o metoda de combatere si prevenire. 

Combaterea pe cale chimica

Gradinarii amatori utilizeaza foarte des granulele si praful pentru melci. Atentie! Este foarte important ca acestea sa fie “prietene cu natura”. Substantele se imprastie pe zona afectata, dupa care in cazul folosirii prafului se uda suprafata respectiva. 

Limacsi se retrag in crapaturile solului si mor, deci sa nu ne suprinda daca nu ii gasim. Combaterea se face primavara devreme. Se are in vedere ca substanta toxica sa nu ajunga pe legumele destinate consumului. 

Articol preluat din cartea “12 luni in gradina”, Editura Casa

Articole similare

Piscina, o distractie racoritoare

Elena Turcu

Piscina de la A la Z

Dan Mazilu

Mic-dejun in mijlocul naturii

casamea.ro

Lasă un comentariu