Image default
LifeStyle

Cum mentii o locuinta racoroasa, fara aer conditionat?

Daca locuinta ta este friguroasa pe timpul iernii, atunci cu siguranta vei experimenta si reversul situatiei: caldura insuportabila vara, mai ales daca locuiesti in sudul tarii. Daca se adauga si o sensibilitate la aerul conditionat, despre care stim cu totii ca nu este foarte sanatos, trebuie sa recurgi la alte metode pentru a asigura confortul termic necesar.

Controlul luminii

Energia calorica produsa in urma efectului de sera poate fi cauza a pana la 70% din caldura acumulata intr-o locuinta, asa ca nu e de mirare ca iti vom spune sa incepi prin a limita lumina care patrunde in casa, mai ales in dreptul ferestrelor care sunt orientate spre vest si sud, fiind toata ziua in bataia soarelui.

O draperie dintr-un material dens si opac la interior poate ajuta, insa ajunge sa indeplineasca rolul unei bariere contra caldurii care se formeaza in dreptul sticlei. Ideal ar fi sa limitezi formarea caldurii, prin urmare solutiile aplicate la exterior sunt cele cu adevarat eficiente. Poti alege intre umbrirea completa sau partiala ori intre o solutie fixa si una mobila. Rulourile exterioare din lemn, montate deasupra ferestrei, sunt o investitie buna si te ajuta sa controlezi gradul de iluminare – asa cum se intampla la blocurile interbelice. Poti obtine acelasi confort cu un cadru fix cu lamele reglabile pe care il poti confectiona doar tu. Daca preferi sa ai lumina in permanenta, poti opta pentru o umbrire constanta cu ajutorul vegetatiei cu frunzis bogat sau prin montarea unei pergole sau marchize in fata ferestrelor care se supraincalzesc vara.

Daca ai o mansarda, nu uita ca prin ferestrele montate pe panta acoperisului intra celel mai multe radiatii, prin urmare va trebui sa aplici o metoda si pentru umbrirea lor.

Controlul umiditatii

Indicele de confort termic depinde nu numai de temperatura, dar si de umiditatea din aer, iar vara aceasta este la un nivel ridicat, deoarece caldura ajuta la evaporarea apei. Si stim cu totii cat de neplacuta este atmosfera dupa o ploaie calda de vara. Reducerea umiditatii din interior poate sa scada temperatura resimtita cu cateva grade, iar un dezumidificator se poate dovedi un prieten bun pe timpul verii.

Daca nu vrei sa investesti in aparatura, nu prea ai alte variante decat sa incerci sa eviti producerea umezelii: foloseste mereu hota atunci cand gatesti pentru ca aburii sa nu patrunda in casa, nu usca hainele in interior, nu lasa lichide in recipiente fara capac, aeriseste in fiecare seara si dimineata.  In mod pasiv, umiditatea din casa poate fi reglata cu ajutorul plantelor si, mai interesant, cu ajutorul finisajului de perete din lut natural care are proprietati higrotermice.

Atentie la aparatura electrica

Un adevar general este ca aparatura electrica genereaza caldura, asa ca iti sugeram sa incerci limitarea utilizarii electrocasnicelor pe timpul zilei si, de ce nu, sa le scoti din priza. Apoi, daca mai ai in casa becuri cu incandescenta este cazul sa renunti la ele si sa le inlocuiesti cu becurile LED care au devenit mult mai convenabile ca pret.

Becurile clasice emit foarte multa caldura, ba chiar 6 becuri de 100W pot concura cu un calorifer port-prosop. Becurile fluorescente stau mai bine la capitolul emisii de caldura, insa sursele LED raman aproape reci si consuma mult mai putina energie electrica.

Sursa foto: www.pinterest.com

 

Articole similare

Ce funcții utile au aspiratoarele moderne și cum te ajută să îți păstrezi podelele mereu curate

comunicat de presa

Philips practic in bucatarie

comunicat de presa

Top 10 cele mai neobisnuite restaurante din lume

Elena Virlan

Lasă un comentariu