Image default
LifeStyle

Cum iti administrezi banii

Exista, oare, o strategie care sa ne ajute sa nu mai avem astfel de probleme?

Consilierii financiari sustin ca putem trece mai bine peste perioada aceasta dificila daca ne stabilim bugetul si cheltuielile lunare. Mai mult, trebie sa tinem cont si de situatii neprevazute, de aceea ar trebui sa avem si o rezerva de bani. Pare foarte greu de realizat acest lucru in conditiile in care cheltuielile sunt mai mari decat venitul, dar specialistii ne asigura ca exista o strategie pe care daca o vom aplica vom reusi sa ne imbunatatim situatia financiara.

Stabilirea bugetului lunar:

O prima operatiune este enumerarea tuturor surselor de venit:salariu, alocatii, dobanzi din depozite bancare, dividende, etc. Daca dispuneti de timp si de vointa, trebuie sa cautati si alte surse de a obtine venituri din activitati care pot fi efectuate in timpul liber. Dar, este foarte greu sa putem tine cont de fiecare leu castigat, dar este foarte important sa avem o imagine de ansamblu a veniturilor. Pentru a sti exact cat castigati si cat cheltuiti, este indicat sa notati zilnic pe ce anume se duc banii. Nu va ocupa decat cateva minute. Tot aici, la notarea cheltuielilor, trebuie sa le treceti si pe cele ocazionale, cum ar fi zile de nastere sau diferite cadouri pe care trebuie sa le faceti. Este foarte important sa notati impozitele locale, asigurarile pentru casa si masina, etc. In cazul in care acestea sunt trimestriale, ar fi indicat ca in fiecare luna sa puneti deoaparte din salariu o suma, astfel incat in momentul in care va trebui sa le achitati sa nu fiti nevoiti sa scoateti din buzunar mai multi bani deodata. Asta si pentru ca stiti cum se spune-“o cheltuiala nu vine niciodata singura!”. Asigurati-va ca suma pe care o platiti ca impozit pe venit este ceea ce datorati de fapt. Verificati lunar fluturasul de salariu pentru a afla tipul si nivelul impozitelor virate statului de catre angajatorul dumneavoastra.

Reduceti cheltuielile

Pare foarte greu de facut acest lucru. Din fericire, organizarea atenta a bugetului atrage dupa sine si reducerea cheltuielilor.Iata cateva sfaturi pentru a detine controlul total asupra cheltuielilor:

  1. achizitionati produse avantajoase ca pret si calitate
  2. cand plecati la cumparaturi, intocmiti o lista cu exact ce trebuie sa cumparati
  3. chiar daca ofertele din magazine va fac cu ochiul, nu va lasati incantati de acestea si achizitionati doar produsele de care aveti nevoie cu adevarat
  4. calculati cat ati economisit prin aceste masuri; poate ca suma nu este foarte mare, dar daca procedati astfel in fiecare luna se pot aduna mai multi bani
  5. pentru a disparea sentimentul de frustrare deoarece nu ati putut sa va mai satisfaceti capriciile, la finalul lunii, cand ati iesit pe plus, puteti cheltui o suma mica pentru a va lua ceva ce va place

Planuri de viitor?

 Daca ati depasi prima etapa si deja va raman bani dupa ce ati platit datoriile, darile catre stat, etc, ganditi-va ce obiective financiare aveti si faceti-va un plan pentru a le putea atinge.

Ce facem cand apar probleme financiare suplimentare?

Daca lunar ramaneti cu putini bani sau daca credeti ca urmeaza o perioada cu dificultati financiare, nu va panicati. Cereti ajutorul!

Un prim pas ar fi sa aflati daca sunteti eligibile pentru un anumit tip de sprijin financiar din partea statului in cazul in care aveti copii in intretinere, pe cineva in grija sau in alte situatii stabilite prin lege. Iata cateva tipuri de prestatii sociale:
•    Alocatia de stat pentru copii
•    Alocatia pentru copiii nou-nascuti
•    Alocatia complementara
•    Alocatia de sustinere pentru familia monoparentala
•    Indemnizatia lunara de hrana cuvenita adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA
•    Drepturi financiare pentru nevazatori
•    Asistenta sociala a persoanelor varstnice

Material realizat cu sprijinul www.apc-romania.ro si www.bugetulfamiliei.ro

Articole similare

Amber Technologies participa la EXPO CASA MEA

casamea.ro

Evenimentul “Understanding Human Mind” vine și la București

comunicat de presa

Supa de dovleac cu migdale si chimen

RL online

Lasă un comentariu