Image default
Amenajare camera copilului Practic

Cum influenteaza culoarea dormitorului comportamentul copilului

Alegerea culorilor pentru decorarea interiorului nu ar trebui sa fie doar o chestiune de gust, ci si un demers bine documentat, deoarece culorile au o contributie importanta in stimularea si reglarea starilor noastre fizice si emotionale. Este important, prin urmare, sa tii cont de psihologia culorilor atunci cand iti amenajezi locuinta si mai ales atunci cand amenajezi dormitorul copilului.

Nuantele calde, de exemplu, au ca efect stimularea mintii si energizarea corpului. Totusi, nu sunt de mare ajutor atunci cand vine ora de culcare, mai ales pentru copiii cu multa energie.

Portocaliul este o culoare calda si vesela, care stimuleaza comunicarea si interactiunea sociala. Fiind insa o culoare destul de puternica, portocaliul ar trebuit folosit cu moderatie sau imbinat cu nuante mai cuminti in camera copilului.

O culoare insorita si extrem de vesela, galbenul va lumina orice incapere, creand o atmosfera calda si primitoare. Galbenul pal stimuleaza concentrarea, iar galbenul deschis ajuta la invatare si memorare, astfel ca sunt alegeri bune pentru camera copilului, mai ales daca tot aici studiaza si isi face temele.

Rosul nu este recomandat pentru camera copilului decat in combinatii cu alte culori, deoarece poate induce agresivitate, lipsa de concentrare si chiar migrene atunci cand este folosit in exces. Cateva accente rosii pot avea insa un efect energizant placut, incurajand activitatea fizica.

Rozul este, probabil, cea mai intalnita culoare in dormitoarele fetelor. Este, pe buna dreptate, o culoare feminina, ce invita la calm si relaxare. Cu toate acestea, daca este folosit in exces in decorarea unei camere, calmul initial pe care il inspira se poate transforma in anxietate si neliniste.

Multe persoane si chiar multi copii prefera culorile reci, in special albastrul si verdele. In designul interior, aceste culori ajuta la crearea senzatiei de spatiu, dar in camera copilului trebuie folosite cu moderatie, pentru a nu da un aer sumbru incaperii.

Albastrul este o culoare preferata de multe persoane, iar multi baieti vor fi incantati sa aiba camerele decorate in aceasta culoare. Albastrul are un efect linistitor, ajuta la scaderea tensiunii si reduce anxietatea si agresivitatea. Totusi, anumite nuante de albastru tind sa dea un aer trist camerei, de aceea e bine sa fie combinate cu alte culori, mai vesele.

Verdele este o culoare care inspira vitalitate si calm. Este o alegere foarte buna mai ales pentru camera copilului, deoarece ajuta la relaxare si la o mai buna concentrare.

Culoarea inocentei si a simplitatii, albul este o alegere inspirata pentru camera copilului, atat timp cat este imbinat cu o alte culori, fie reci sau calde.

Nu in ultimul rand, griul creeaza contraste placute cu galbenul sau cu verdele, in timp ce negrul este recomandat cu moderatie (mai mult pentru mobilier) si doar in incaperile luminoase.  

Articole similare

Dormitor captivant, gandit in detaliu

Elena Virlan

Dormitor de student cu design relaxant

casamea.ro

Recomandarea lui Pascal Delmotte

Oana Voicu

Lasă un comentariu