Image default
LifeStyle

Cum devii liderul cainelui tau? (partea I)

Un conducator respectat este necesar pentru supravietuirea grupului. Familiile au parinti, orasele au primari, companiile au manageri, haitele de lupi au lupul Alfa, cainele dv. va are pe dv. Cainii sunt diferiti de lupi si diferiti de oameni. Bagajul lor genetic, adanc inradacinat, face ca acestia sa aibe nevoie de un lider ca sa poata duce o viata echilibrata.

Intelegerea nevoilor sociale ale cainelui dv. va va imbunatati relatia cu el si este baza unui program de dresaj.

Programul pe care vi-l propunem va va ajuta sa deveniti liderul cainelui dv. Acest program nu este format din exercitii de dresaj, in schimb va invata cum sa organizati rutina zilnica. Daca veti respecta sfaturile cuprinse in acest program, cainele dv. va beneficia de un mare avantaj in dresaj, deoarece nu va dezvolta obiceiuri neplacute, mult mai greu de dezvatat decat de prevenit.

Cainii tineri sunt gata sa accepte dominanta dv., daca li se arata ca este in interesul lor.

Cainii fricosi sau nervosi, la orice varsta, vor accepata dominanta pentru ca au nevoie de asigurarea unui lider, au nevoie sa stie ca nu fac fata singuri problemelor.

Cainii cu caracter dominant sau cei needucati, se vor supune daca le demonstrati, in termeni pe care ei ii inteleg, ca sunteti un lider mai capabil decat ei.

A fi lider este o stare interioara, o atitudine, nu are nimic de a face cu marimea, varsta, sexul sau forta fizica. Un lider bun trebuie sa fie inteligent, increzator, sa aibe compasiune, sa fie drept si ferm fata de cei care au ales sa-l urmeze.

Cainii simt dominanta intr-o persoana prin observatie. Comunicand mai ales non-verbal, cainii observa si interpreteaza foarte bine actiunile oamenilor. Acest program este realizat tocmai pentru a profita de acest lucru in asa fel incat sa va ajute sa comunicati non-verbal cu cainele dv., punand bazele unei relatii bune.

Exercitiile si regulile cuprinse aici nu sunt concepute pentru a fi aplicate cainilor care sunt agresivi fata de stapani, fata de alti oameni sau animale. Pentru aceste cazuri este nevoie de un program specializat realizat de catre unul dintre specialistii Ringstar Club.

Acest program trebuie sa fie aplicat de catre adultii din familie si nu este organizat ca un program de reabilitare ci ca un program de preventie si ca baza pentru dresaj.

Veti afla cateva lucruri importante despre activitatile de zi cu zi, joaca, hranire, plimbare, etc. Cainii pot reactiona diferit la aplicarea acestui program. Unii pot sa nu fie interesati daca le luati jucaria de sub nas, altii sunt deranjati de acest lucru. Pe unii nu-i intereseaza unde dorm, altii sunt foarte posesivi cu locul lor. Din aceasta cauza unele exercitii pot parea dificile iar altele prea usoare. Incepeti cu cele care vi se par cele mai usoare.

 • Atentia Caine-Om

 Atentia este o cale de comunicare care va ramane deschisa pentru tot restul vietii cainelui, odata ce este stabilita si incurajata.

De cateva ori pe zi, faceti cainele sa va priveasca in ochi trasand o linie imaginara cu mana intre fata lui si fata dv. Folositi o jucarie pentru a face mana mai interesanta. Imediat ce stabiliti contactul visual, fie si pentru o secunda, rostiti numele cainelui cu o voce normala si imediat recompensati prin joaca si mangaiere.

Numele trebuie sa insemne:“fii atent la mine si ceva interesant se va intampla“. Asadar faceti ca ceva interesant sa se intample. Dati-i jucaria, o recompensa alimentara, atentie, etc., orice considera catelul dv. interesant.

Nu folositi niciodata numele cainelui cand il pedepsiti, dorim ca acesta sa fie asociat cu ceva placut.

 • Atentia Om-Caine

 Cainii adora atentia si afectiunea iar noi adoram sa le-o oferim, dar nu lasati cainele sa exagereze in a cere atentia dv. Daca ii veti face pe plac atunci cand cere atentie, va intelege ca el este liderul dv. si ca va domina.

Atunci cand cainele va atinge, cu botul sau cu labutele, cand stati jos, ignorati-l, chiar daca incepe sa latre, continuati sa-l ignorati. Chiar si daca il certati tot el castiga pentru ca i-ati oferit ceea ce vroia–atentie. Numai atunci cand sta calm si linistit puteti initia orice forma de atentie (mangaiat, joaca, mancare, etc.)

Jucati-va mai mult, nu mai putin, dar intotdeauna jucati-va dupa regulie dv. si nu intotdeauna cand cainele o cere. Asteptati cel putin 5 secunde, uneori 10, alteori sariti peste acordarea atentiei si asteptati un moment ulterior cand cainele face ceva ce va convine si in acel moment acordati atentia. Alteori puteti sa-i cereti sa faca ceva , de ex. “sezi”, inainte sa-i oferiti ceea ce vrea.

Programul “LIDER” va ajuta sa aveti o relatie mai buna cu cainele dv., dar acest progam nu este pentru caini care deja au preluat conducerea sau care sunt agresivi fata de stapani sau alti oameni si animale. In aceste cazuri contactati un instructor Ringstar Club.

Material realizat de 39553-ringstar.jpg pentru casamea.ro    

Contactati-ne daca aveti o nelamurire sau aveti nevoie de ajutor. Suntem la dispozitia dvs., tel. +40722.722.959, e-mail [email protected], www.ringstarclub.ro

Articole similare

Cum se confectioneaza un colier

Bosch

Revista Casa Mea va invita la AMBIENT EXPO 2016!

casamea.ro

Pachețele de primăvară vegetariene

Sânziana Iaru

Lasă un comentariu