Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cum construiesti o casa eficienta energetic

Cateva puncte importante ce trebuie luate in calcul sunt:

–          Alegerea unui lot de pamant cu deschidere larga spre sud
–          Pozitionarea spatiilor de locuit spre sud
–          Integrarea de spatii vitrate generoase in fatada sudica a casei
–          Proictarea streasinilor si a altor elemente pentru a asigura umbrirea geamurilor si a peretilor.

Foare importanta este directia in care se aseaza casa. Trebuie ales un loc in care soarele sa bata nestingherit dinspre sud, de preferinta fara copaci foarte mari sau alte cladiri, pentru a putea beneficia de radiatia solara iarna. Axa lunga a casei trebuie asezata pe directia est-vest, beneficiand astfel de o deschidere cat mai mare spre sud.
Spatiile de locuit, livingul si dormitoarele, trebuie pozitionate spre sud. Astfel iarna vor beneficia de soare si lumina, iar vara vor fi protejate de arsita.”
Spune Alexandru Vasilescu, manager al magazinului online www.Solutii-ECO.ro

Cum pozitionezi eficient ferestrele

Prin ferestre se transfera foarte multa caldura. Vara caldura patrunde prin geamuri, iarna se pierde. Este importanta pozitionarea, dimensionarea si protectia solara asigurata geamurilor pentru a beneficia de avantajele soarelui fara a diminua confortul. Daca iarna soarele poate sa lumineze si sa incalzeasca camerele, vara poate fi umbrit prin pergole, streasini sau verande.

“Fatada nordica a casei nu primeste aproape deloc soare in timpul anului. Ferestrele trebuie proiectate cat mai mici pentru a limita pierderile iarna, dar suficient de mari sa poata asigura o briza vara. Ferestrele orientate spre est nu primesc suficienta energie iarna si lasa caldura sa iasa. Vara geamurile se incalzesc rapid de la soarele de dimineata fiind mai greu de umbrit, cauzand un efect de sera nedorit.”, completeaza reprezentantul Solutii-ECO.ro

Ferestrele orientate spre vest sunt supuse soarelui de dupa amiaza si sunt greu de umbrit. Este bine ca ele sa fie prevazute cu rulouri termoizolante care vara protejeaza fereastra de radiatia solara si tin caldura in casa iarna.

Trucuri sa profiti de soare iarna si de umbra vara

“Proiectarea de streasini sau verande bine dimensionate in functie de insorire este esentiala pentru a profita de soare iarna si de umbra vara. Dimensiunea lor trebuie sa tina cont de inaltimea ferestrelor si pozitia soarelui la amiaza.”, atrage atentia Alexandru Vasilescu.
Pegolele, in functie de model, pot fi proiectate sa asigure umbra fara a fi necesara o supfrafata continua opaca. Ele pot fi folosite de plante agatatoare sa se dezvolte si sa asigure umbra si racoare.

Pozitionarea si tipul arborilor si arbustilor in gradina, pot imbunatati semnificativ comfortul interior. Vara, cand copacii sunt plini de frunze, acestia asigura umbra necesara ferestrelor si peretilor, iar iarna, dupa ce le cad frunzele, soarele poate sa incalzeasca casa.

Pavajele sau platformele betonate dinspre sud reflecta caldura in casa. Gazonul si arbustii din apropierea casei asigura o protectie mai buna contra radiatiei indirecte si au un efect racoros.

Articole similare

OBI iti construieste viitorul!

Oana Camelia Ciornodolea

P+2E 2109

RL online

Calitatile BCA-ului

RL online

Lasă un comentariu