Image default
LifeStyle

Cum aparam copiii de cainii agresivi?

Au fost identificate doua cauze majore pentru aceasta crestere spectaculoasa. Mai intai, caini din rase agresive au revenit la moda si un numar mare de oameni au optat pentru astfel de caini pentru a-si afirma public o bunastare nou si rapid dobandita, la apogeul boom-ului imobiliar si financiar. Majoritatea acestor caini nu au primit educatie sau dresaj adecvate, sau agresivitatea lor a fost chiar marita prin educatie. Un caine folosit, chiar si ocazional, pentru a intimida sau ataca oameni poate genera oricand un dezastru, chiar fara voia celui care il are in grija.

In al doilea rand, copiii interpreteaza gresit limbajul corpului transmis de caini, in special expresia lor faciala. In particular, confunda expunerea dintilor, “ranjetul” – prin care cainii cer respectarea distantei si comunica respingere, o confunda cu zimbetul omenesc care incurajeaza apropierea. Mancarea este un excelent pretext de socializare, folosit de timpuriu de copii.

Copiii se joaca de-a impartitul mancarii; in schimb, unii caini devin violenti numai daca cineva se apropie de mancarea lor, sau de mancarea care stabilesc ei ca este a lor. Multi copii simt sau sunt educati ca o persoana in suferinta are nevoie de consolare prin mangaiere fizica si imbratisare; sunt situatii in care cainii in suferinta se autoprotejeaza agresiv, respingand contactul fizic. Si exemplele pot continua.

Un bun cunoscator al cainilor, Hartmut Knuddelbacke, din Germania, povesteste cum Billy, cainele sau, care il insotea la o petrecere, a fost ore intregi sufocat de insistentele afectuoase ale unui copil care il indragise spontan si se incapatana sa-l mangaie, inclusiv pe nas si pe ochi. Desi parintii au fost atentionati, nu au intervenit. La un moment dat, Billy a latrat puternic si a intors brusc capul spre copil, fara sa-i atinga fata. Intreaga adunare a amutit pentru o clipa, dupa care copilul s-a ocupat cu altceva iar parinti si-au continuat conversatiile. Dupa 2 saptamani – o noua intalnire intre Billy si copil, la o alta reuniune: dupa cateva mangaieri tandre, copilul l-a lasat pe caine in pace si s-a ocupat cu altceva.

Billy, cainele din poza, era un caine cu temperament echilibrat, cu o lunga experienta anterioara de interactiune cu copiii, si a fost in masura sa dea copilului lectia pe care acesta ar fi trebuit s-o primeasca de la parinti. Dar astfel de cazuri fericite nu pot fi generalizate. Aproape 2 % dintre americani sunt muscati in fiecare an, iar sansele ca un copil britanic sa ajunga sa fie muscat o data in viata sunt peste 50%. Imensa majoritate a acestor incidente se refera la caini cu proprietar identificat. Frecvent, copiii sub 9 ani muscati de caine au rani grave pe fata.

Omul si cainele traiesc impreuna de peste 20000 ani si, probabil, vor continua sa o faca. Doua sunt caile de actiune pentru a reduce numarul copiilor muscati de caini, iar in SUA si Marea Britanie sunt urmate prin programe consistente: educarea copiilor si responsabilizarea proprietarilor de caini. Si copiii si cainii sunt fiinte pline de ingenuitate, farmec si afectiune, iar interactiunea dintre ei le este benefica lor si ne este benefica tuturor. Dar si unii si alti au mijloace de actiune puternice, pe care le folosesc fara sa fie intrutotul responsabili pentru consecinte. Responsabilitatea este a noastra, a adultilor, a educatorilor.

 

Sfaturi furnizate pentru www.casamea.ro de domnul doctor medic veterinar Liviu Gaita.
www.ortovet.ro

Articole similare

Femeile raman cu siguranta eroinele cel mai putin celebrate ale primului razboi mondial

comunicat de presa

Revista Caminul a aniversat cu fast la Palatul Noblesse 20 de ani de la aparitie

casamea.ro

Amenajari interioare potrivite si pentru animalele de companie

casamea.ro

Lasă un comentariu