Image default
Amenajare camera copilului Practic

Cum amenajezi camera a doi copii ?

Cu toate acestea, proiectarea unui mobilier multifunctional, ce se poate transforma sau completa pe parcurs, este o solutie practica si utila pentru oricine.

Cat timp copilul este mic, la 2-3 ani, nevoile lui sunt limitate. El are nevoie de o zona de depozitare a hainelor, dar mai ales de una pentru jucarii. Aceasta etapa este varsta la care cel mic incepe sa exploreze spatiul din jurul lui, asa ca incaperea ar trebui proiectata cu grija. Este bine sa se evite colturile ascutite sau mobilierul in trepte, pe care copilul se poate urca si accidenta. Exista numeroase sisteme de protectie pentru cei mici, fie pentru protejarea colturilor, fie pentru blocarea sertarelor  sau a usilor, ce pot oferi un plus de siguranta. De asemenea, se poate delimita o zona de joaca, eventual cu o masuta sau tabureti, unde el poate desena, picta si juca in voie. 

In ceea ce priveste cromatica folosita, o modalitate de a-i capta atentia si de a-i oferi un intreg univers este sa abordati o anumita tematica in decorarea incaperii. Fie ca este intr-o poveste cu pirati, in cosmos sau in jungla, camera trebuie sa-l farmece, sa aibe diferite centre de interes, sa-i dezvolte imaginatia. Insa nu uitati cat de des isi schimba cei mici preferintele pentru eroii preferati, asa ca nu este tocmai indicat sa ganditi paturi cu forme de castel sau vapor daca nu vreti sa le schimbati prea curand. O solutie ar fi sa pornim de la un mobilier in culori si forme neutre, ca apoi prin accesorii, prin panze, sfori, pereti pictati si autocolante sa dam personalitate incaperii. In acest fel este foarte usor sa treceti de la o anumita tema la alta.
Pentru un bebelus cel mai bine ar fi sa folosim culori pale, linistitoare, iar pe masura ce creste introducem culori vii. Fie ca este vorba de un perete colorat, o pictura sau un mic mobilier, proportia culorilor trebuie sa ramana armonioasa, fara excese.

Lucrurile se schimba un pic cand acesta creste. Cand ajunge in jurul varstei de 5-6 ani, activitatile sale se diversifica. Copilul incepe usor usor sa aibe nevoie de o zona minimala de birou, de un spatiu pentru depozitarea cartilor, a revistelor, a creioanelor colorate etc. In aceasta etapa nu este necesar sa se modifice mobilierului, ci doar sa se completeze cu elementele necesare: o mica biblioteca, zona cu sertare, masuta, scaun de birou etc. In plus, cel mic a crescut deja si are nevoie de un pat al sau, la dimensiuni ergonomice pentru varsta lui. Pentru aceste situatii exista diverse sisteme de mobilier multifuctionale, patuturi care se transforma ulterior in birou sau masute de infasat ce redevin comode cu sertare. De asemenea, ar trebui gasita o zona a camerei unde cel mic se poate exprima, fie ca este o tabla de scris agatata de un perete, fie ca este un spatiu unde isi poate amenaja o scena sau doar o zona de jucat cu prietenii.

Important in amenajarea camerei copilului este sa tineti cont de necesitatile copilului, de activitatile lui zilnice si sa incercati sa-i oferiti un adevarat univers, o atmosfera creativa si jucausa.

Material realizat de designerulTau  pentru casamea.ro

Articole similare

Reamenajarea bucatariei in 8 pasi

Constantin Stefan

Trucuri pentru un dormitor mai spatios

casamea.ro

Buzunare de perete, din carton

Georgiana Sfarlea

Lasă un comentariu