Image default
Amenajare camera copilului Practic

Cum amenajam camera copilului

Venirea pe lume a unui copil reprezinta pentru majoritatea familiilor un moment de maxima bucurie. Insa, aceasta ocazie nu aduce numai sentimentul de implinire din sufletul parintilor, ci si noi probleme in ceea ce priveste organizarea si amenjarea locuintei pentru intampinarea micutilor.

Cand vine vorba despre amenajarea camerei copilului, ne gan­dim in primul rand sa cream un mediu sigur, care sa ii permita micutului sa-si dezvolte creativitatea si sa il indemne la visare. Asa ca accesoriile si materialele pentru decorarea acesteia trebuie alese cu grija. In primul rand, optati pentru materiale naturale, antialergice si evitati obiectele cu care acesta s-ar putea rani (margini ascutite, jucarii ce pot fi inghitite, obiecte sau mobilier din sticla etc.).

Nu folositi finisaje reci, precum gresia sau metalul! Acoperiti podeaua incaperii cu parchet din lemn masiv si izolati-o cu ajutorul unei mochete sau a unui covor gros din fibre naturale, pentru ca micutul se va juca cu siguranta pe jos. Regula „materialelor naturale” este valabila si atunci cand vine vorba de mobilier. In plus, ar fi bine ca acesta sa aiba forme cu margini rotunjite, pentru a preveni o eventuala accidentare. Dupa ce aceste criterii sunt indeplinite, cautati un ansamblu de mobilier care sa se poata modifica odata cu cresterea copilului tau.

Acest lucru este foarte practic si te va scuti de cheltuieli ulterioare. Alege un patut pentru nou-nascuti, care se poate transforma in pat de o persoana. Gandeste-te din timp ca pe masura ce creste micutul tau, va avea nevoie de mai mult spatiu de depozitare, asa ca achizitioneaza de pe acum un mobilier inteligent compartimentat, care sa ii serveasca si mai tarziu. Poti alege un mobilier in a carui gama sa fie disponibil si un birou pe care sa il cumperi la timpul potrivit, fara a fi nevoit sa schimbi tot ansamblul. Sau alege unul cu birou incorporat, care sa dispuna de un sistem de pliere ce permite mascarea acestuia.

Indiferent de alegerea facuta, cauta sa amplasezi mobilierul in asa fel incat centrul camerei sa ramana liber, pentru a permite celor mici sa se joace. Odata cu sosirea celui mic acasa, pe langa amenajarea unei camere speciale pentru el, trebuie sa va ganditi si ce modificari necesita facute in restul locuintei pentru siguranta lui. Asa ca uitati-va prin magazine dupa sisteme de blocare a usilor de la camere, mobilier, electrocasnicelor si, bineinteles, protectie pentru prize. Cand prichindelul va incepe sa exploreze casa, nimic nu ii va sta in cale, asa ca fiti cat se poate de precauti!

Ce trebuie avut in vedere atunci cind pregatesti spatiul pentru un copil „In anii de formare, copiii sunt foarte receptivi la stimulii vizuali si tactili, fiecare contact cu un lucru nou din acest punct de vedere fiind o lectie utila pentru intreaga viata. Acest lucru impune atat conceperea unei amenajari care sa ii stimuleze imaginatia, cat si acordarea unei atentii sporite aspectului sigurantei – cei mici nu sunt suficient de experimentati pentru a se proteja de accidente neplacute. Este deci imperativa utilizarea pieselor de mobilier, care, in afara de calitatea confortului in utilizare, mai au nevoie de inca o calitate, cea a sigurantei in exploatare. Colturile trebuie sa fie rotunjite, iar accesul la zone cu potential de pericol, limitat. Habitatul fiului sau fiicei dumneavoastra va trebui sa fie prin urmare un microcosmos bogat in informatii in care micul explorator sa ia contact cu lumea fara a fi in pericol de a se accidenta. Drd. arh. Radu Negoita

Articole similare

Obiectele absolut necesare într-o casă de vacanţă

casamea.ro

9 idei pentru decorarea unei locuinte inchiriate

Catalina Coca

In ce investesc romanii pentru renovarea locuintei

casamea.ro

Lasă un comentariu