Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Cum alegi perdelele intr-o casa in stil rustic?

O casa construita in stil rustic are foarte multa personalitate si trebuie decorata ca atare. Despre perdele se stie ca pot transforma definitiv aspectul unei incaperi, iar alegerea lor corecta este esentiala pentru mentinerea imaginii relaxante si calduroase care te-a facut sa alegi stilul rustic pentru locuinta sau casa ta de vacanta. Ce aspecte trebuie sa urmaresti pentru alegerea perdelelor ideale?

Materialele din care sunt confectionate

Casele in stil rustic au din abundenta lemn si piatra la vedere, deseori putin prelucrate si lasate la vedere in forma lor naturala. Aceste finisaje au un aspect brut si trebuie complimentate de materialele din care sunt confectionate perdelele. Este inutil sa spunem ca, din acest punct de vedere, niste perdele din organza nu sunt tocmai potrivite pentru o astfel de casa.

Dimpotriva, alege materiale naturale, rezistente la uzura: bumbac, in, panza topita. Uita de matasuri sau alte materiale diafane, care se pot agata foarte usor.

Culori si imprimeuri

Daca alegi un decor rustic, evita culorile puternice si imprimeurile geometrice, foarte moderne. Acestea vor parea foarte violente pe fondul unor pereti din barne de lemn sau al unui finisaj din piatra. Opteaza, mai bine, pentru nuante neutre: alb, bejuri, griuri, marouri si imprimeuri romantice, cu motive naturate si culori inspirate din natura. Florile, mai ales cele de dimensiuni mici, in culori pastelate, sunt foarte potrivite in acest caz. Ca sursa de inspiratie, cauta exemple care apartin stilului shabby chic sau traditional englezesc.

Imprimeul tip tartan, sau „fata de masa” este si el potrivit, mai ales in bucatarii, insa alege un model subtil, in care nuantele nu produc constraste puternice.

Forma si lungime

In camerele ample, alege perdele montate pe toata inaltimea camerei care atarna pana la 2-3 centimetri de podea. Acestea vor da unitate spatiului, insa este important sa alegi o latime de material de circa trei ori mai lunga decat suprafata de geam pe care vrei sa o acoperi, pentru a genera falduri voluminoase, decorative.

Daca incaperea este mai mica sau trebuie mobilata mai complex – bucatarii, dormitoare – alegeri potrivite sunt si perdelele care cad pana la niveul pervazului sau storuri. Evita, insa, storurile care se ruleaza si opteaza pentru storuri cu mecanisme tip stor roman. Faldurile, franjurii si terminatiile cu linii curbe sunt detaliul perfect pentru a imprima un aer romantic.

In ceea ce priveste metodele de prindere, indreapta-te catre galerii din lemn sau fier forjat cu inele de montaj si nu depune prea mult efort in realizarea unor prinderi mascate. La mansarde, poti urmari chiar si prinderea pe linia ferestrei, chiar daca aceatsa nu este rectangulara.

Sursa foto:  www.design-homes.ru

Articole similare

Canapea multifunctionala conceputa pentru spatii mici

Elena Virlan

Materiale si tehnologii pentru mobila de exterior

Luana Ibacka

Proprietarul care a mers pe mana arhitectului

revista Planul Casei Mele

Lasă un comentariu