Image default
Home

Cum alegi cele mai bune usi. Partea II

Fiind achizitii care se fac pe termen lung, usile de interior si exterior trebuie sa indeplineasca o multitudine de cerinte, atat de ordin estetic, dar mai ales de ordin practic.

La achizitionarea unei usi de intrare trebuie sa aveti in vedere aspecte functionale, cum ar fi: sistemul constructiv fiabil (protectia la intemperii, calitatea acoperirii, calitatea sistemului de balamale, posibilitatea de reglare pe mai multe directii), gradul de termo si fonoizolare, nivelul de securitate si aspectul estetic (model armonizat cu tema arhitecturala a fatadei casei). La capitolul rezistenta, o usa din metal – aluminiu, otel sau combinatii intre cele doua – confera o rezistenta sporita si, implicit, durabilitate. Cu toate acestea, fara o intretinere periodica a sistemului, vor aparea disfunctionalitati, iar mai tarziu blocaje sau zgomote neplacute.

Usa de intrare a casei

In ceea ce priveste materialul din care se realizeaza o usa de exterior, traditia se indreapta catre lemn. Unei case rustice sau clasice i se va potrivi mult mai bine o usa din lemn decat una din metal. Exista insa si un impediment: ca orice material natural, lemnul este influentat de conditiile de temperatura si umiditate de pe cele doua fete ale blatului usii (cea dinspre exterior si cea dinspre interior). Materialul lemnos este influentat, in timp, de diferentele de temperatura si umiditate si se deformeaza, de aceea este indispensabil ca, in prealabil, sa ii fie aplicate o serie de tratamente. De asemenea, si termoizolarea in cazul lemnului este mai slaba decat in cazul materialelor metalice cu insertii de vata minerala sau poliuretan.  

Usa de intrare in apartament

Este ideal ca usa de intrare in apartament sa corespunda din punct de vedere stilistic si cromatic cu usile apartamentelor vecine. Este adevarat, acest lucru e aproape imposibil in cazul blocurilor vechi, unde fiecare locatar isi alege usa in functie de buget si de gusturile proprii. Aceasta unitate se intalneste, de regula, la constructiile noi, cum ar fi ansamblurile rezidentiale. Factori ca izolarea fonica (mai ales in cazul apartamentelor situate la parter) si nivelul de securitate sunt esentiali. Multi proprietari de locuinte cumpara usi metalice, considerand ca sunt mai sigure decat cele din lemn. Insa, in aproape 90% din spargeri sunt afectati cilindrii (butucii) si sistemele de securitate existente, si nu usa in sine.

Articole similare

Avantajele parchetului laminat

Elena Virlan

Ce material sa aleg pentru mobila de bucatarie?

casamea.ro

Rafturi de depozitare din materiale reciclate

Elena Virlan

Lasă un comentariu