Image default
Home

Cum alegi cele mai bune usi. Partea I

Fiind achizitii care se fac pe termen lung, usile de interior si exterior trebuie sa indeplineasca o multitudine de cerinte, atat de ordin estetic, dar mai ales de ordin practic.

Usile nu mai au de mult timp doar rol functional, de separare si unire a spatiilor, ci au si un insemnat aport din punct de vedere estetic. Acest lucru e valabil nu doar in cazul usilor de interior, ci si al celor de intrare, care trebuie sa fie in ton cu arhitectura casei. Designul este un criteriu important, insa la achizitionarea lor ar trebui sa se urmareasca mai ales calitatea. Protectia fonica, izolarea termica sau rezistenta in timp sunt beneficii pe care le ofera doar un produs de buna calitate. Poate v-ati gandit mai putin la faptul ca o alegere inteleapta a tamplariei atrage dupa sine plati mai mici la facturi, deoarece pierderile de caldura pe care le are o casa sunt in proportie de peste 40% prin usi si ferestre. Factorii care trebuie luati in calcul la achizitionarea unei usi sunt strans legati, in primul rand, de destinatia acesteia. De exemplu, in cazul unei usi de intrare in apartament, nu conteaza rezistenta la intemperii, ca in cazul usilor pentru case.

Materialul din care este executat ansamblul de usa poate influenta mult pretul, insa conceptia de executie este determinanta: mai multe compromisuri – pret mai mic. In cazul usilor de interior, sunt importante culoarea si designul, daca se doreste o amenajare echilibrata si unitara din punct de vedere cromatic. Pentru a crea senzatia de unitate si continuitate, acestea trebuie sa aiba nuanta parchetului si a mobilierului, iar tocul – aceeasi culoare cu a plintei. Specialistii recomanda alegerea unui singur tip de furnir pentru toate usile din locuinta; cele mai frecvente modele au nervurile lemnului orizontale sau verticale. De ceva timp sunt cautate usile cu ambele tipuri de nervuri. Pentru locuintele clasice sunt ideale usile din lemn masiv, cu stucaturi. Pentru o casa foarte moderna se recomanda usile din sticla, iar pentru decoruri glamour puteti alege variante mai extravagante, cu cristale sau insertii de piele. In cazul locuintelor mai mari, mobilate in stil clasic, se pot folosi usi cu vitralii.

Dimensiunile

De obicei, dimensiunile usilor sunt standard si se potrivesc anumitor goluri de zidarie. Acestea ar trebui sa aiba latimea cuprinsa intre 700 si 1000 mm, inaltimea de 2.060 mm, iar grosimea zidului de minimum 80 mm. Puteti opta pentru usi cu dimensiuni standard sau executate la comanda, in functie de marimile si culorile dorite.

Durata de viata

Durata de viata a usilor poate ajunge la 50 de ani, daca sunt respectate urmatoarele conditii:

– o temperatura interioara care sa nu fie mai mica 10 ˚C;

– o umiditate de maximum 60%;

– evitarea diferentelor mari de temperatura intre interiorul si exteriorul incaperii (maximum 10 ˚C).

Stiati ca…

– Foaia de usa trebuie sa contina balamale, broasca, sticla (daca este cazul), iar tocul – cheder si balamale;

– Usile moderne, cu geam sablat, fara niciun fel de model, pot fi montate la holuri sau bucatarii, insa la fel de bine isi pot gasi locul si in spatii precum dormitorul;

– Inainte de a achizitiona usile, masurati spatiul de montare si calculati dimensiunile usii si ale tocului. Cereti ajutorul producatorului pentru a stabili corect dimensiunile necesare;

– De-a lungul timpului s-au cautat nenumarate solutii de protejare a locuintelor impotriva incendiilor. Una dintre acestea consta in inventarea unei benzi de spuma care, la temperaturi mari, se expandeaza, izoland foaia de usa si tocul, nepermitand focului sa se propage. Astfel, usa rezista pana la 30 de minute. 

Pentru living exista o gama larga de usi  

Desi in tot mai multe locuinte se alege varianta spatiilor deschise, exista proprietari de case si apartamente care doresc sa separe camera de zi de restul locuintei. Cele mai comune sunt usile realizate dintr-un conglomerat de lemn celular, cu finisaj exterior din melamina. Exista insa si alte variante mai atractive. Foarte apreciate sunt usile cu insertii metalice sau cele din sticla. De cele mai multe ori, usa se alege in ton cu tamplaria ferestrelor. De asemenea, ea poate fi asortata cromatic sau in contrast (in functie de efectul dorit) cu mobilierul sau parchetul.

Usi culisante pentru incaperi mici

Cand incaperile sunt mici, se folosesc diverse trucuri pentru a se crea impresia de spatialitate. Un exemplu ar fi usile culisante realizate pe sistemul usilor de dressing. De ce? In primul rand, usile mari, din sticla transparenta, pastreaza spatiul aerisit; apoi acestea izoleaza bucataria de restul locuintei, impiedicand astfel raspandirea mirosurilor in alte incaperi.  

Articole similare

Cum eliminati urmele de lovituri si rugina de pe masina

Bosch

Ce mobilă alegi pentru amenajarea unei camere mici

Sânziana Iaru

Cum sa-ti faci masa din trunchiul unui copac

casamea.ro

Lasă un comentariu