Image default
Home

Cum alegi cea mai buna tamplarie?

Tipuri de profile

La realizarea tamplariei se foloseste o gama variata de profile: din lemn, PVC, aluminiu, cu sau fara bariera termica, cu 3-6 camere, intr-o gama cromatica diversa.

Profilele din lemn

Reprezinta tipul clasic de tamplarie, la ora actuala la moda mai mult in Occident decat la noi. Daca lemnul nu este bine uscat, in timp pot aparea probleme mari. In plus, lemnul bine uscat se gaseste mai greu si costa foarte mult. In general, este recomandat acolo unde poate fi ferit de actiunea directa a soarelui si a ploii. Prezinta urmatoarele avantaje: permite realizarea oricarui tip de curbura, este ecologic si disponibil intr-o mare varietate de culori si esente. Printre dezavantaje mentionam faptul ca necesita intretinere (lacuire, vopsire), crapa daca nu este uscat, are rezistenta mai mica la actiunea mediului si un pret ridicat.

Profilele din PVC

Din punct de vedere al izolarii termice, cel mai bun coeficient il au profilele din PVC, datorita faptului ca imbinarile la colturi sunt realizate prin sudare, si nu prin strangere, dar mai ales datorita inertiei termice specifice maselor plastice. In plus, au garantie de aproximativ 30 de ani, sunt mai accesibile ca pret (mai ales cele albe) si se bucura de cea mai mare popularitate pe piata de profil.

Profilele din aluminiu

Au o rezistenta foarte ridicata in timp (garantie de peste 50 de ani) si ofera o paleta coloristica bogata. Comparativ cu alte sisteme de tamplarie, aluminiul asigura cea mai buna rezistenta la actiunea factorilor de mediu, se intretine usor si nu presupune armare suplimentara. Cele cu bariera termica izoleaza foarte bine termic. Din pacate, profilele ieftine, fara bariera termica, cu o singura camera, au in realitate un coeficient foarte slab de izolare termica. Un alt dezavantaj al acestui tip de profil este riscul de aparitie a condensului.

Geamurile termoizolante

Geamul termoizolant (termopan) este un ansamblu format din doua sau trei foi de sticla (trasa sau float) lipite prin intermediul unor baghete de aluminiu si al sigilantilor de tip membrana cauciucata. Ceea ce influenteaza izolatia termica sunt tipul de sticla, grosimea foilor (3-6 mm) si caracteristicile de impact, rezistenta, securitate. Astfel, in cazul in care optezi pentru sticla normala, ai nevoie de trei foi (cea din mijloc trebuie sa aiba minimum 6 mm). Daca alegi sticla de tip Low-E, sunt suficiente doua foi pentru a obtine o termoizolatie buna. Poti alege si un pachet cu trei foi de tip Low-E, insa este bine sa iei in calcul faptul ca pretul va creste considerabil.

Daca locuiesti la parter sau intr-o zona cu trafic intens si ai nevoie de o izolatie fonica mai buna, cel mai eficient este profilul cu trei foi de geam.

Sticla de tip Low-E are excelente calitati de izolare termica, datorita transferului de caldura mult mai redus. Pierderile de caldura se reduc la 10% fata de cel putin 40%, cat se inregistreaza in cazul sticlei normale. Folosita in componenta unui geam termoizolant (geam termopan), sticla Low-E elimina efectul de geam rece, diminueaza considerabil riscul aparitiei condensului si neutralizeaza efectul de vant (vantul mareste pierderile termice).

Acest articol a aparut in revista Domus, numarul de ian. – feb., 2011

 

Articole similare

Cum sa integrezi ardezia flexibila in amenajarea casei

casamea.ro

6 pasi pentru o veioza vesela

Mihaela Calin

Sifonierul cel vechi zambeste din nou!

Elena Virlan

Lasă un comentariu