Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Culori indicate pentru mărirea şi micşorarea optică a spaţiului

Spaţiile în care locuim nu sunt întotdeauna pe placul nostru. Acestea sunt fie prea mari, fie pre mici, fie prea întunecoase…

Îmbunătăţirea proporţiilor spaţiale nefavorabile dintr-o locuiţă se poate face cu ajutorul unui truc simplu, şi anume culorile.

Culori indicate pentru micşorarea vizuală a spaţiului

– Pentru a îngusta spaţiul zugrăveşte pereţii cu o culoare închisă. Culorile calde şi închise au capacitatea de a îngusta o cameră.

– Pentru micşorarea adâncimii spaţiului ai următoarea posibilitate: zugrăveşte peretele din fundal cu o nuanţă închisă, iar pereţii laterali cu o nuanţă deschisă.

– Dacă ai o cameră mai înaltă decât ţi-ai dori, alege pentru tavan o  tonalitate închisă iar pentru pereţi culori deschise. Încăperea va părea mai joasă.

– În cazul unei încăperi mult prea înalte, culoarea de pe tavan poate fi continuată, într-o anumită măsură, şi asupra pereţilor. Astfel, atenţia privitorului “se opreşte” la hotarul dintre fâşiile deschise şi închise de pe pereţi.

– Optând pentru o culoare închisă, intensă a tavanului şi podelei vei micşora înălţimea liberă a încăperii.

Culori indicate pentru mărirea vizuală a spaţiului

– Foloseşti culori reci şi deschise dacă vrei să lărgeşti vizual camera.

– Culorile pastelate neutre creează impresia de spaţiu aerisit, lărgind încăperea (de exemplu, perechea cromatică albastru – alb sau albastru – bej şters).

– Galbenul intens necesită un spaţiu larg pentru a se putea impune, fiind contraindicat pentru holurile înguste. În schimb, galbenul auriu oferă încăperii un aspect activ.

– Dacă vrei ca o încăpere joasă să câştige în înălţime alege pentru tavan o culoare deschisă. Albastrul (de tip bolta cerului) poate fi o bună alegere deoarece are un efect de depărtare.

– Zugrăvind un perete aflat în fundal cu albastru deschis, vei asigura o adâncime spaţială optică. Acest efect poate fi accentuat prin zugrăvirea unui perete lateral într-o culoare mai închisă.

– Dacă vrei să lărgeşti o încăpere, zugrăveşte tavanul şi pereţii cu o nuanţă deschisă. În acest mod vei mări înălţimea liberă.

Sursa foto:

www.geeksonhome.com

www.pinterest.com

Articole similare

Conac construit pe un tunel secret

Simona Popa

Casa Mea – iulie-august 2010 online doar pe www.casamea.ro

RL online

15 amenajari adorabile la mansarda

Elena Virlan

Lasă un comentariu