Image default
Legislatie Solutii Constructive

Credite fara dobanda pentru reabilitarea termica a blocurilor

„Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte si a cladirilor tip locuinte unifamiliale” este programul guvernamental prin care se pot accesa astfel de credite si este reglementat prin OUG 69/2010. Autoritatea care il deruleaza este FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii), care are in gestiune si programul Prima Casa.

Finantarile se acorda in lei pe maxim cinci ani, cu un avans de 10% si cu o dobanda calculata in functie de Robor la trei luni, la care se adauga o marja fixa de 1,5%- 2,5%/an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM. Beneficiarii, asociatiile de proprietari si, implicit, proprietarii de apartamente nu trebuie sa aiba grija dobanzii pentru ca este subventionata 100% de stat. Statul, prin FNGCIMM, garanteaza aceste credite in caz de neplata, ceea ce reprezinta un alt avantaj pentru clienti. Este de dorit ca facilitatile de creditare din acest program sa se cumuleze cu cele din Programul National de Reabilitare, prin care se pot obtine subventii de la stat si primarie de 80% din totalul cheltuielilor cu lucrarile de constructie. In acest caz, creditul luat de asociatia de proprietari va fi de doar 20% din costurile reabilitarii, iar participarea proprie initiala de doar 2% din totalul devizului.

Atentie! Trebuie tinut cont si de limitele maxime de costuri impuse prin lege privind reabilitarea termica. Astfel, creditele garantate de stat nu vor putea depasi urmatoarele plafoane: echivalentul in lei a 1.850 euro (TVA inclus) pe camera de locuit si echivalentul in lei a 7.400 euro (TVA inclus) pentru cladirea tip locuinta unifamiliala. Creditele se vor rambursa de catre beneficiar in rate egale pe toata perioada creditului, conform graficului de rambursare al finantatorului.

Pana acum s-au inscris in program doar doua banci comerciale: CEC si BCR.

CEC-ul este prima banca inscrisa in program, acordand si primul credit pentru reabilitare termica unei asociatii de proprietari din Bucuresti. Dobanda perceputa este in functie de ROBOR la 3 luni + 1,9%. Reamintim ca dobanda este subventionata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), iar creditul este garantat de stat prin FNGCIMM. Ca documente si conditii suplimentare fata de cele prevazute de lege si enumerate mai sus, CEC le cere asociatiilor de proprietari sa aduca si dovada achitarii la zi a utilitatilor, cu facturi, chitante si ordine de plata, sa depuna fondul de rulment la CEC Bank si proprietarii de locuinte sa nu inregistreze restante la intretinere, mai mult de doua rate, in ultimele trei luni calendaristice anterioare depunerii dosarului. Asociatia de proprietari nu trebuie sa fie in vreun litigiu cu vreo banca, furnizor de utilitati, institutie a statului sau orice tip de institutie careia i-ar putea datora bani.

BCR-ul percepe aceeasi dobanda cu CEC-ul si cere ca fondul de rulment sa fie gestionat prin serviciile sale. O conditie suplimentara fata de oferta CEC este ca Asociatia de proprietari sa aiba o vechime de minimum 24 luni. Se cere ca platile la utilitati ale asociatiei sa fie dovedite pe ultimele trei luni, nu numai la data curenta In plus, BCR are un parteneriat cu un grup de distributie a materialelor de constructie care acorda o reducere de 10% pentru ceea ce se achizitioneaza prin creditul acordat de aceasta banca.

Fondurile puse la dispozitie de guvern pentru anul 2010 au fost de 50 milioane de euro, o mare parte ramanand neconsumate si transferate in 2011.

 

PCM, Februarie 2011

Articole similare

Atat de rosu!

RL online

Produse necesare instalarii ferestrelor de mansarda

VELUX

Productivitate mai mare cu excavatorul manipulator Link-Belt 380 X4

M.Equipment

Lasă un comentariu