Image default
Calatorii LifeStyle

Credinte, traditii si obiceiuri de Paste. Partea a III-a

Dincolo de semnificatia strict religioasa, Pastele este asociat cu nenumarate obiceiuri si credinte care se transmit din generatie in generatie, sporind farmecul si frumusestea acestei sarbatori an de an.

Prima zi de Pasti
In unele zone, la intoarcerea de la slujba de Inviere, crestinii pun intr-un lighean apa neinceputa sau sfintita, un ou rosu si o moneda de argint, apoi se spala pe fata (ca sa fie sanatosi si rosii ca ouale si curati ca argintul). La tarani exista obiceiul ca, dupa consumarea oualor, cojile rosii sa fie pastrate si puse mai tarziu in brazde, pentru ca pamantul sa dea rod bun.

In unele regiuni, ca Bucovina si Transilvania, se pastreaza datina ca in a doua zi de Pasti sa vina baietii la udat (obicei numit si stropitul fetelor). In Banat si chiar in Transilvania se practica udatul cu parfum in loc de apa. Dupa acest gest, baiatul primeste oua rosii si este invitat la masa pascala.

In zona Sibiului exista obiceiul ca de Pasti sa se impodobeasca un pom asemanator cu cel de Craciun, doar ca in loc de globuri se agata oua vopsite. Pomul se asaza intr-un vas sau o vaza mai mare. In Maramures, in dimineata primei zile de Pasti, copiii merg la prieteni si la vecini sa ii anunte Invierea Domnului. Gazda ofera fiecarui urator un ou rosu. La plecare, copiii multumesc pentru dar si ureaza gospodarilor „Sarbatori pascale fericite“.

Tot in dimineata zilei de Pasti, copiii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care s-au pus fire de iarba verde si un ou rosu.

 

Articole similare

Cladire istorica, salvata de la ruina, devine showroom exclusivist pentru mobila de lux

RL online

Spectacole din țară și străinătate, colocviu și lansare de carte, în a șaptea zi de Fest(in) pe Bulevard, ediția a VI-a

comunicat de presa

Monini – O alegere savuroasa si sanatoasa!

casamea.ro

Lasă un comentariu