Image default
Amenajari Exterioare

Craciunita

Poinsettia (Euphorbia) pulcherrima este un arbust suculent originar din regiunile muntoase, umede ale Mexicului si Americii Centrale. Florile sunt mici de forma unor butoni, iar ceea ce e luat drept floare sunt frunze modificate (bractei) care in perioada infloririi se coloreaza in rosu. Tulpina contine un suc laptos (latex), caracteristica tuturor euforbiilor. 

Dupa inflorire are nevoie de o perioada de repaus, de aproximativ luni. Pentru controlarea cresterii sunt necesare mai multe taieri. Inflorirea are loc iarna. Este o planta pretentioasa in privinta duratei si intensitatii luminii. Lungimea zilei trebuie sa fie de 10 ore. Are nevoie de lumina intensa pentru a-si pastra toate frunzele, dar vara se umbreste usor. 

Temperatura optima este de 18-20ºC. Planta este mare consumatoare de apa. Se ofileste foarte usor si isi pierde frunzele daca solul este uscat si umiditatea aerului scazuta. De asemenea, excesul de apa in sol este daunator. Frunzele se pot pulveriza fin cu apa, mai ales vara. Apa nu trebuie sa fie dura si se foloseste la temperatura camerei. 

Substratul pentru cultura trebuie sa fie usor, poros si cu reactie slab acida. 

Fertilizarea este necesara pe parcursul cresterii si infloririi. Se folosesc solutii nutritive 0,1-0,2% cu raport N:P:K (azot:fosfor:potasiu) = 1:1,6:1,5, cu adaos de microelemente. 

Poisentia este o planta sensibila la curentii de aer si diferentele mari de temperatura de la o zi la alta, care provoaca pierderea frunzelor. Prin dirijarea luminii pentru a-i asigura doua luni de zile scurte (10 ore), poate fi determinata sa infloreasca in orice perioada a anului.

 Epiphyllum (Zygocactus) este unul din cactusii originari din padurile junglei americane. Are tulpinile plate, articulate in forma de curea, care atarna mai ales in faza de inflorire. Florile rosii-violet se deschid iarna, in apropierea Craciunului, dar sezonul de inflorire se intinde din noiembrie pna la sfarsitul lunii ianuarie. Contrar celorlalti cactusi, necesita locuri usor umbrite, cu umiditate ridicata in aer. Nu suporta schimbarea pozitiei sau miscarea vasului in faza de formare si crestere a bobocilor, acestia cazand foarte repede. Se plaseaza in incaperi cu orientare spre est sau vest, in dreptul unei ferestre, in locuri unde nu se formeaza curenti de aer, mai ales iarna. Daca soarele e puternic vara, se umbreste usor. In timpul verii se poate pulveriza fin cu apa si suporta bine caldura. Toamna trebuie tinuta intr-un loc luminos si racoros si se uda mai rar. 

sursa: 121.ro

Articole similare

Cum integrati cusca pentru caine in designul gradinii

Elena Virlan

15 modele de arcade care-ţi pot face grădina mai frumoasă

Elena Virlan

Alegerea ghiveciului de gradina

Catalina Coca

Lasă un comentariu