Image default
LifeStyle Retete

Cozonac traditional cu nuca, rahat si stafide aurii

Un cozonac traditional iese in evidenta datorita gustului sau bogat in nuca si cacao. Framantat si modelat individual, copt in mod traditional, cozonacul pastreaza reteta originala si gustul autentic romanesc.

Ingrediente:

1 kg faina

300 gr zahar

400 gr lapte

6 oua

80 gr drojdie

300 gr unt

400 gr nuca

400 gr rahat

200 gr stafide

100 gr cacao

30 gr portocala confiata

Scortisoara, cuisoare

Sare

Mod de preparare:

1. Amestecam drojdia cu 50 ml lapte si trei linguri cu faina si lasam compozitia sa creasca la cald pana isi dubleaza volumul.
2. Laptele il fierbem impreuna cu zaharul si amestecam pana cel din urma se dizolva .
3. Galbenusurile le frecam cu praful de sare.
4. Punem faina intr-un vas si turnam pe rand, amestecand: drojdia, galbenusurile, laptele impreuna cu zaharul topit si untul, portocala confiata. Framantam bine pana obtinem un aluat omogen, consistent si elastic.
5. Compozitia astfel obtinuta se lasa la dospit circa o ora.
6. Luam apoi o bucata de aluat, o intindem bine, punem peste crema de nuci cu cacao, rahat si stafide si o rulam. Rulada obtinuta o sectionam in doua pe lungimea sa si cele doua parti astfel obtinute le impletim si le ungem cu ou.
7. Se pun apoi intr-o forma tapetata in prealabil cu unt si faina si le lasam la dospit aproximativ doua ore.
8. Cand aluatul a crescut dam tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 ora la 160 de grade.

Respectati intocmai reteta aleasa si tineti cont de urmatoarele trucuri propuse de brutariile Frische!

Cum sa aveti cozonaci gustosi si pufosi!

1. Ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura! Scoateti-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore inainte, pentru a le permite sa ajunga la temperatura camerei.

2. Dospitul se face la o temperatura de 35 de grade si umiditate de 80.

3. Pentru copt, cuptorul trebuie incalzit la 160 de grade, iar spre sfarsit temperatura trebuie coborata la 140 de grade, pentru a-i perimte cozonacului sa se coaca bine.

4. Bucataria trebuie sa fie calduroasa si, dupa ce faceti aluatul, e bine sa nu deschideti usa sau geamul, pentru a nu se face curent.

5. Toate ingredientele lichide trebuie sa fie caldute – nu foarte fierbinti, nu foarte reci.

6. Vasul in care framantati aluatul trebuie sa fie caldut. Pentru asta, il puteti clati cu apa fierbinte si apoi sterge foarte bine.

7. Cozonacul va avea o culoare frumoasa daca frecati ouale cu putina sare.

Reteta oferita de www.frische.ro

Telefon: 0732.531.116

Articole similare

5 motive pentru care sa alegi intense Body Change, antrenamentul de grup de remodelare corporala!

comunicat de presa

Megasunet pentru petreceri acasa

casamea.ro

Concert de zile mari: AMEDEO MINGHI și GABRIEL COTABIȚĂ, la Sala Palatului, pe 4 aprilie 2017

casamea.ro

Lasă un comentariu