Image default
LifeStyle Retete

Cozonac cu mac si rahat

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 350 g zahar
  • 250 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 lapte
  • 60 g drojdie
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 250 g mac
  • 200 g rahat
  • 5 pliculete cu zahar vanilat

Mod de preparare:

Faci intai maiaua pen­tru care sfarami drojdia, o amesteci cu o lingura de apa calduta, adaugi 1 lingu­rita de zahar, 2-3 lingurite cu faina. Omogenizezi si lasi la cald. Fierbi 5 linguri de lapte in care ai pus zaharul vanilat si cu acesta oparesti 6 linguri de faina. Amesteci foarte bi­ne sa nu aiba cocoloase si dupa ce s-a mai racorit pui com­pozitia de drojdie si le ames­teci pana se fac basici. Aceas­ta este plamadeala pe care o lasi sa creasca. Freci galbenu­surile cu sare, adaugi zaharul si amesteci pana obtii o crema spumoasa. Cerni faina, adaugi plamadeala, galbe­nusurile, albusurile batute spuma si ca­te putin lapte. Pui treptat si untul to­pit. Framanti circa 30 de minute dupa care lasi sa creasca. Fierbi macul (rasnit) cu un pic de lapte si, cand s-a racit, ii adaugi rahatul taiat bucatele. Din aluat intinzi o foaie nu mai groasa de 3 cm, intinzi umplutu­ra de mac pe 3/4 din suprafa­ta ei si rulezi. Asezi cozonacii in tavi sa mai creasca 1 ora, ii ungi cu galbenus si ii dai la copt. Ii lasi sa se raceasca la temperatura camerei ca sa nu se incruzeasca.

La cozonac, daca te afli intr-o zona muntoasa, se recomanda un pahar de vin rosu fiert cu mar, piper si miere. 

Articole similare

Cheesecake cu fructe si bezea

de la cititori

HONEYWELL: Sfaturi pentru prevenirea intoxicatiilor cu monoxid de carbon

casamea.ro

Cum sa exorcizezi cultura de consum

Alexandra Furnea

Lasă un comentariu