Image default
Amenajare baie Practic

Construirea peretelui despartitor dintre bai

In topul acestor avertismente se gaseste gips-cartonul, un material care a castigat enorm in domeniul constructiilor. Acesta se produce intr-o gama variata de sortimente care sunt destinate si adaptate diferitelor necesitati ale utilizatorilor. Intre acestea regasim si asa-numitele placi verzi, cu rezistenta ridicata la umezeala. Ele sunt indicate spre folosire atunci cand intentionati sa uzitati de acest material in spatii precum baia sau bucataria. Dar aparitia consecintelor expunerii indelungate la umezeala nu depinde exclusiv de calitatea placilor din gips-carton, ci mai degraba, de calitatea lucrarilor de executie. De aceea, intr-un astfel de context, atentia trebuie sa se canalizeze asupra finisarii imbinarilor dintre placi si a placarii cu faianta si gresie a acestora. Calitatea ridicata a acestor lucrari va impiedica pe termen lung infiltrarea apei in zonele de imbinare, ceea ce va elimina riscul aparitiei igrasiei.

In cazul de fata, au fost respectate toate normele de executie, imaginea finala a celor doua bai fiind una de exceptie. Peretele despartitor dintre bai s-a dovedit a fi o solutie ingenioasa nu doar pentru ca a permis amenajarea de locuri de imbaiere in fiecare baie, ci si prin felul in care a rezolvat problema traseului instalatiilor. Deoarece baile au fost redimensionate, conexiunile lor la coloanele de alimentare cu apa si la cele de scurgere au necesitat a fi regandite. Numai ca traiectul in zig-zag al peretelui despartitor a facut imposibila alimentarea cu apa a unor obiecte sanitare pe un traseu rectiliniu. Un astfel de traseu ar fi insemnat ca tevile sa traverseze anumite zone ale uneia sau alteia dintre bai, situatie care ar fi generat mari probleme funtionale. Solutia a fost una pe cit de simpla, pe atat de eficienta: conductele de alimentare cu apa au fost montate in interiorul peretelui despartitor in asa fel incat sa urmeze profilul acestuia. Astfel au putut fi alimentate cu usurinta chiuveta din baia parintilor si dusul din baia copiilor, acestea fiind amplasate pe peretii opusi coloanelor de alimentare.

Etape de lucru:

  1. Constructia a inceput cu fixarea in pardoseala a profileleor metalice care indeplinesc functia de ghidaje. Traiectoria lor a fost stabilita in functie de grinda care va separa partial cele doua bai.
  2. Odata cu fixarea acestor profile, a fost executata si instalatia de alimentare cu apa. Conductele din cupru au fost racordate la coloanele blocului si au fost montate in interiorul profilului metalic.
  3. Acelasi tip de profile au fost montate vertical pentru a definitiva scheletul metalic al peretelui. In zona de intalnire cu profilele de pe pardoseala, acestea au fost decupate pentru a lasa loc conductelor.
  4. In partea lor superioara, montantii metalici au fost fixati fie pe grinda de sustinere, fie pe profilele metalice fixate in dibluri pe tavan. Planeitatea acestora a fost atent verificata inaite de montaj.
  5. Urmatoarea operatie a constat in placarea scheletului metalic cu gips-carton de culoare verde, rezistent la umezeala. Tot acum a fost trasa si instalatia electrica prin interiorul peretelui.
  6. Dupa ce atat instalatia de apa, cat si cea electrica au fost puse la punct, peretele despartitor a fost inchis definitiv cu gips-carton. Profilele metalice de la baza au ajutat la montajul faiantei.
  7. Peretele a fost placat pe ambele fete cu faianta. Zona lui superioara (egala cu inaltimea grinzii) a fost zugravita dupa ce a fost tratata in prealabil cu o substanta antimucegai.

Articole similare

Te interesează să construiești o casă sau să realizezi o amenajare interioară?

casamea.ro

Camere de copii haioase si sigure

Madalina Craciun

5 idei de depozitare pentru camera de zi

Elena Turcu

Lasă un comentariu