Image default
Legislatie Solutii Constructive

Constructia unei case pe un teren inclinat

Daca vrei sa construiesti pe un astfel de teren te sfatuiesc sa apelezi la un proiectant specializat in astfel de probleme.

Panta terenului poate fi in acelasi timp un element pozitiv care, bine speculat, poate pune in valoare cladirea, determinand configuratia si volumetria acesteia” – ne asigura arhitectul Dan Manea, care activeaza in Sinaia – oras unde majoritatea caselor sunt construite in panta.

Acesta ne explica ca viitoarea casa trebuie mulata pe teren si nu infipta in el, asa cum se intampla in cazul unei portiuni plate: „Excavatiile trebuie sa fie minimale, de obicei in trepte, urmarind panta terenului. La final, terenul si cladirea trebuie sa creeze un intreg”, ne sfatuieste dl. Manea.

Printre solutiile cel mai des utilizate se numara constructia unui zid de sprijin si terasarea terenului, executia unui subsol mai amplu sau adaptarea constructiei la terenul dat.  

Studiul geotehnic este foarte important; costul acestuia variind in functie de cate gauri de forare se solicita si de adancimea lor.

Principalele cerinte pentru case construite in panta tin de adancimea de fundare. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat mai bine.

Cladirea construita pe un teren in panta are la baza o fundatie uniforma orizontala, iar casa se va suprainalta proportional cu inclinatia terenului. Insa, specialistii avertizeaza ca o panta de peste 25 grade devine dificila, atunci cand vrei sa-ti construiesti o casa.

Mai mult, trebuie sa tii cont si de pozitia drumului de acces, adica o panta ascendenta este favorabila, pe cand una descendenta – nefavorabila.

Arhitectul Dan Manea ne mai spune ca panta trebuie sa fie orientata in raport cu punctele cardinale, „pentru insorire, dar si peisaj”. Nu prea vei avea parte de insorire, daca pozitionarea este catre nord.

Pe un teren in panta, o anumita parte din cladire functioneaza si ca zid de sprijin. Este de preferat ca excavatiile de la constructia fundatiei sa se faca cu multa atentie.

„Cand exista o panza freatica si daca excavatiile nu sunt corecte, cladirea se poate transforma intr-un baraj, situatie in care apa se acumuleaza in spatele ei, inmoaie terenul de la baza fundatiei si poate destabiliza intreaga cladire, mergand pana la grave alunecari de teren.

Pe terenurile in panta, sistemele de colectare si dirijare ale apelor pluviale si freatice (drenuri) sunt absolut obligatorii, iar corecta lor intretinere este una din cheile bunei comportari in timp a cladirii”, ne explica arhitectul Manea.

Atentie la costuri! Nu este vorba doar de cele de achizitie, ci si la cele ulterioare. Un pret prea mic nu ar trebui sa te incante, ci mai mult sa te ingrijoreze.

In functie de nivelul de echipare al zonei, de usurinta accesului, costurile pot fi cu 10 – 40% mai mari decat daca se construieste aceeasi cladire pe teren plat. In plus, apar lucrari suplimentare de sistematizare si consolidare a restului de teren, costurile de transport, manipulare si organizare de santier sunt de asemenea mai mari.

Articole similare

De ce sa alegi unu semineu electric?

Simona Gheorghe

Cum alegem acoperisul pentru casa eficienta energetic

casamea.ro

Apartamentul potrivit pentru familie – cum poate fi acesta găsit?

comunicat de presa

Lasă un comentariu