Image default
Amenajari Exterioare

Conditiile pastrarii vinului

Temperatura

Prin urmare, trebuie tinuta la rece. Adora aerul racoros, a carui temperatura este cuprinsa intre 5 si 15 grade C, dar ideal ar fi sa fie intre 9 si 12 grade C, mai ales daca este vorba de vin alb (vinul rosu se simte bine si la o temperatura constanta de 16 grade C).  De asemenea, foarte important este ca aceasta temperatura sa fie constanta, indiferent de anotimp.

Lumina

Lumina are o mare influenta asupra evolutiei vinurilor. Acest lucru este valabil pentru toate vinurile, dar mai ales pentru cele albe. Ca regula generala, este obligatoriu ca crama sa fie intunecoasa, lipsita complet de orice sursa de lumina directa, fie ea din exterior, fie din interior. Lumina fluorescenta, produsa de neon, este contraindicata. Lumina se aprinde doar cand coborati in  crama sa luati o sticla, insa nu aveti voie sa ramaneti mult acolo! Cel putin, nu cu lumina aprinsa… Apropo, aveti grija ca in crama sa utilizati o retea de 24 V, pentru a elimina total riscul unei electocutari produse din cauza condensului.

Ventilatia

Crama trebuie sa fie bine ventilata, printre altele pentru a asigura evacuarea umiditatii in exces. Dar, atentie, este interzis sa se formeze curenti de aer!

Umiditatea

In crama ideala nu se formeaza condens, sau daca se formeaza, acesta este indepartat cu aparatura speciala (dezumidificatoare, aparate de aer conditionat etc.). Ideal ar fi ca umiditatea sa se situeze in jurul valorii de 80%. Daca este mai mare, probabil ca  vinul nu are de suferit, in schimb, recipientul in care este tinut, da.

Trepidatiile

Crama nu trebuie sa resimta trepidatiile mediului inconjurator. Din acest motiv, daca strada pe care locuiti este foarte circulata, construiti crama cat mai departe de ea. Acelasi lucru e de spus si despre o eventuala linie de cale ferata: daca ea se afla pe o parte a casei, incercati sa construiti crama pe cealalta parte. De asemenea, luati aminte ca nu aveti voie sa montanti vreun hidrofor, sau alt motor cu vibratii, in camera respectiva.

Igiena

In crama trebuie sa fie curatenie de farmacie. Trebuie sa inhibati cat puteti de mult dezvoltarea mucigaiurilor si a ciupercilor. Daca va puteti permite, stropiti periodic peretii cu var sau sulfat de cupru (piatra vanata). Nu lasati vinul sa curga pe sol sau, daca a curs accidental, curatati-l cu grija.

Articole similare

O gradina in care poti uita de griji

Ana-Maria Oancea

Gradina moderna – la un pas distanta

RL online

10 căsuţe simpatice pentru pisici

Elena Virlan

Lasă un comentariu