Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

COMPACTOARE VIBRATOARE cu un singur rulou, conduse manual

Aceste tipuri de echipamente difera prin sistemul de actionare, prin solutiile constructive, in general, si prin interfata dintre masina si utilizator. Datorita cerintei clientilor, echipamentele tehnologice sunt din ce in ce mai performante din punctul de vedere al productivitatii, calitatii si flexibilitatii care au impact direct asupra profitabilitatii masinii. Din marea familie a echipamentelor tehnologice pentru constructii fac parte si masinile pentru compactarea pamânturilor si mixturilor asfaltice. Cu o amploare tipodimensionala in cadrul acestora, se disting in mod deosebit echipamentele cu actiune dinamica, denumite compactoare vibratoare. In lucrarea de fata prezentam unele aspecte constructive, de achizitie si proiectare ale compactoarelor vibratoare cu un singur rulou, conduse manual.

Compactoarele vibratoare cu un singur rulou, conduse manual, sunt de constructie usoara si au masa de exploatare de 160…550 kg. Acestea asigura o usoara manevrabilitate, calitate care le recomanda pentru executarea lucrarilor in spatii inguste.

Conducerea compactoarelor vibratoare cu un singur rulou se realizeaza manual de catre operator, printr-un mâner de directie – terminatie a unei bare, reglabila pe inaltime (fig.1). Aceste echipamente sunt utilizate la compactarea materialelor granulare si a mixturilor asfaltice. Datorita constructiei compacte si a maniabilitatii ridicate, compactoarele monoax sunt adecvate pentru lucrari in spatii inguste (refaceri terenuri de sport, terenuri de joaca, piste rutiere, bricolaj etc). De asemenea, ele pot fi operationale peste tot acolo unde este dificila folosirea compactoarelor vibratoare cu doua rulouri.

Functiile caracteristice ale compactoarelor vibratoare cu un singur rulou sunt:

• Realizarea fortei de compactare;
• Generarea vibratiilor;
• Deplasarea tehnologica.

Antrenarea deplasarii si a vibrogeneratorului la compactoarele monoax, cu masa de exploatare pâna la 450 kg, se face pe cale mecanica prin intermediul unui ambreiaj centrifugal, de regula cu inversor, si al unei transmisii cu lant sau cu curele. Pentru masa de exploatare intre 450…550 kg, antrenarea poate fi facuta: hidrostatic (pentru deplasare) si mecanic (pentru vibrogenerator).

Principalele elemente (fig. 2), comune compactoarelor vibratoare cu un singur rulou, conduse manual, ce alcatuiesc structura constructiva a echipamentului sunt: sasiul asamblat (1), ruloul asamblat (2), sistemul de actionare (3), rezervorul de apa (4), sistemul de curatare si stropire (5), bara reglabila cu mânerul de condus (6), elementul de agatare (7). Sasiul care se sprijina pe rulou prin intermediul amortizoarelor de vibratii (fig. 3) are in alcatuire: elementele de sprijin la sol (1), bara cu mânerul de condus (2), motorul termic de actionare (3), cutia de viteze (4), rezervoarele de apa, respectiv combustibil (5) si transmisiile (vibrogenerator, rulou) cu lant si cu curele (6).

Compactorul este condus prin bara (reglabila in plan vertical) cu mânerul (2), pe care sunt amplasate manetele de comanda ale ambreiajului inversor si ale acceleratiei.

Deplasarea in timpul lucrului se face inainte sau inapoi, prin autopropulsie. Viteza cea mai confortabila, care permite manevrarea facila si sigura pentru mentinerea pe fâsia de lucru, in special la compactarea benzilor de incadrare, este de 1,6 km/h.

In cazul compactarii pe zone de lucru cu lungimi mari se folosesc compactoare monoax, care asigura viteza de deplasare de 2,5 km/h. Compactoarele monoax care au in dotare picon hidraulic sunt prevazute cu o roata cu pneu, pentru sprijin (fig. 4).

Constructia compactoarelor monoax (cu particularitatile impuse de utilizarea lor in spatii inguste, cum ar fi, de exemplu, fixarea transmisiilor pe una din partile laterale ale masinii) permite realizarea compactarii suprafetelor adiacente bordurii (fig. 5).

Elemente de achizitie si proiectare

Factorii principali care trebuie sa se implice in luarea deciziilor de achizitii sunt cei din departamentele de mecanizare si financiar si, evident, operatorii utilajelor. Fiecare din acesti factori ar putea avea un rol semnificativ de jucat, de exemplu, in identificarea tipului de compactor necesar, in functie de destinatia lui tehnologica, in examinarea surselor alternative care ar putea fi capabile sa furnizeze respectivul echipament si in specificarea parametrilor de performanta si a resurselor bugetare implicate. Oricum ar fi, practica arata ca deciziile luate de un asemenea grup, fara o analiza temeinica a inginerilor specializati in domeniul echipamentelor tehnologice pentru constructii, duc frecvent la aparitia unor dificultati de ordin tehnic si contractual; de exemplu, s-ar putea ca echipamentul (desi are certificatul de conformitate) sa nu functioneze la nivelul promis de parametrii specificati de furnizor, una din cauze fiind aceea ca echipamentul este realizat sub licenta. In numeroase asemenea cazuri, firma cumparatoare este obligata sa ceara despagubiri de la furnizor, insa fara a avea vreo marja de manevra comerciala sau litigioasa, care, in general, complica lucrurile. 

De asemenea, mai pot fi mentionate si alte aspecte de mare importanta care trebuie avute in vedere la achizitionarea echipamentului, cum ar fi: termenul de garantie, asigurarea cu piese de schimb, instruirea operatorilor din punctul de vedere al manevrarii efective si al respectarii instructiunilor de protectia muncii. In acest caz, cumparatorul ar trebui:

1. sa faca o lista a furnizorilor potentiali – la nivel de top, daca se aplica;

2. sa identifice date relevante despre fiecare furnizor;

3. sa obtina nume ale unor utilizatori actuali ce detin echipamente asemanatoare ale furnizorului, pentru a le folosi ca posibile recomandari;

4. sa obtina pretul echipamentului;

5. sa elaboreze lista cu criteriile de performanta, care sa cuprinda:

• Caracteristicile constructive: marimile geometrice, sasiul si sistemul de deplasare, sistemul de vibrare, sistemul de sprijin pe sol, masa de exploatare;
• Caracteristicile functionale: puterea motorului termic/turatia de regim, viteza de deplasare inainte/inapoi, amplitudinea vibratiilor, frecventa vibratiilor, forta dinamica, incarcarea specifica in regim static, panta de acces, existenta frânei de parcare;
• Caracteristicile tehnologice si de exploatare: diametrul ruloului, latimea ruloului, productivitatea teoretica (in m3 /h, pentru diferite materiale granulare: pietris, nisip, pamânt neomogen, nisip umed, argila; in t/h, pentru mixturi asfaltice, in functie de grosimea stratului), capacitatea rezervoarelor (apa, combustibil), capacitate ulei motor, consumul de combustibil.

Daca se pune problema proiectarii unui compactor vibrator cu un singur rulou, condus manual, este fundamental sa se constientizeze faptul ca rezolvarea ei nu este simpla, ci presupune absolut obligatoriu gasirea unor solutii noi, selectarea solutiilor existente sau cel putin o combinare a celor doua. Aceasta identificare a solutiilor poate fi realizata cu ajutorul instrumentelor si al metodelor de proiectare creativa, al inginerilor pasionati de inventica si cu simt practic si, nu in ultimul rând, cu ajutorul resurselor reale aflate la dispozitie.

Revenind la echipamentul in discutie, dupa gasirea solutiilor constructive, compatibile concurentei de piata, metoda de calcul privind parametrii functionali (a celor care asigura indeplinirea parametrilor tehnologici) necesita determinarea:

1. Distributiei masei constructive, pe subansamblurile principale ce alcatuiesc compactorul;
2. Dimensiunilor geometrice ale ruloului;
3. Parametrilor generatorului de vibratii:

• viteza unghiulara a excentricului, ω;
• frecventa vibratiilor, υ;
• forta dinamica, Fd;
• masa care vibreaza, mv;
• amplitudinea vibratiilor, A=ƒ(Fd, ω, mv);
• momentul static al excentricului, Ms=ƒ(Fd, ω);
• masa excentricului, me;
• excentricitatea masei excentricului, r = ƒ(Ms, me);
• puterea mecanica necesara actionarii vibrogeneratorului,

Nv =ƒ(Ms, ω, mv);

• marimile caracteristice motor – vibrogenerator: turatii, rapoarte de transmitere;

4. Parametrilor sistemului de deplasare:

• forta tangentiala de tractiune, Ft;
• forta de aderenta, Fa;
• puterea mecanica necesara actionarii autopropulsiei echipamentului, Nd=ƒ( Ft, υ);
• marimile caracteristice motor termic-rulou: turatii, rapoarte de transmitere;

5. Marimilor si tipurilor componentelor de actionare.

Realizarea unui echipament performant si competitiv presupune desfasurarea unei munci sustinute de creatie tehnica, având la baza analiza critica a echipamentelor moderne existente in exploatare, si nu copierea mecanica a acestora. Ca model de referinta, si totodata in sustinerea aspectelor prezentate mai sus, furnizam caracteristicile tehnice ale compactorului vibrator cu un singur rulou, condus manual, model BW 55 E, comercializat de firma BOMAG, in conformitate cu prospectul.

Principalii parametrii constructivi ai echipamentului sunt dati in fig. 6.

Rationalitatea constructiei compactorului (compactitatea, estetica, corelarea optima masa constructiva-putere, manevrabilitatea, siguranta in exploatare, fiabilitatea ridicata, accesibilitatea facila pentru activitati de mentenanta, costuri reduse in exploatare) asigura eficienta investitionala.

In consecinta, problema de fond in domeniul echipamentelor tehnologice pentru constructii a ramas aceeasi: cine realizeaza echipamentele cele mai performante pe care le va consacra piata? Pentru ca nu este totul sa produci un echipament cu performate tehnice deosebite, ci si cu performante economice rezonabile; cu alte cuvinte, sa fie destul de convenabil pentru a fi acceptat pe piata. Cert este ca firmele cu traditie (ex. Ammann, Bomag, Dynapac, Hamm s.a.) indeplinesc aceste deziderate, dovada fiind sumele mari investite in procesul de inovare, intelegând prin acesta un mod de industrie. Raportându-ne la actuala stare a economiei mondiale, se constata ca acolo unde exista acea fibra a initiativei exista sanse mari de diminuare a crizei si de  ascensiune a industriei.

BIBLIOGRAFIE

1. NECULA, C., PETREA, I., Principiile, metodica si etapele caracteristice ale proiectarii conceptuale a echipamentelor tehnologice pentru constructii, in Revista de unelte si echipamente, Anul IX nr. 11 (99)/2008
2. ZAFIU, Gh. P., Echipamentele tehnologice si lucrarile de compactare in spatii inguste, in Revista de unelte si echipamente, nr. 54/2005
3. * * * documentatie BOMAG, 2008

Dr. ing. Ioan PETREA
Drd. ing. Carmen NECULA
IRIDEX GROUP CONSTRUCTII BUCURESTI

Articole similare

Economisește chiar și atunci când îți repari/renovezi casa

comunicat de presa

Greseli frecvente in amplasarea baii in apartament

Ana Mincu

Caldura intr-o casa vitrata

casamea.ro

Lasă un comentariu