Image default
Amenajari Exterioare

Clematita

Avand o crestere foarte rapida si bogata in flori, se pot folosi in special la imbracarea unor pereti sau pentru a invada un arbore, se pot folosi foarte bine la imbracarea unei pergole de lemn sau a unui foisor de lemn, utilizarile sunt multiple in peisagistica moderna.

Culorile florilor difera de la alb la albastru, rosu, roz, violet, chiar si culori combinate.

SFAT: in afara de alegerea estetica dictata de tipul florii si culorii speciei, este bine sa intrebati cand cumparati daca specia aleasa de dvs. este o specie de clematis alpina, cu iernare in aer liber sau este o specie de clematis care pierde partea aeriana pe timpul iernii iar anul urmator porneste in vegetatie din nou de la nivelul solului, sau de la 50-60 de cm inaltime.

clematita alpina frankie

Clematis vitalba este o specie invadanta, liana cataratoare ce creste la inaltimi mari, cu o perioada de inflorire destul de lunga, iulie- septembrie.

Clematis-vitalba-Waldrebe (Samenstand)

Clematis montana este o specie ce poate depasi 10 metri inaltime daca ii asiguram un suport de crestere adecvat.

Cea mai buna perioada pentru plantare la noi in Romania este primavara.

SFAT: Cautati sa cumparati plante in ghivece de un diametru de minim 18 cm, pentru ca anumite specii crescute in vase mai mici este posibil sa fi suferit carente hidrice, si este posibil sa porneasca mai greu in vegetatie, si in mod nearmonios atunci cand le plantati in gradina.

CULTIVARE
Ca si alte plante cataratoare, au nevoie de un loc unde la baza pamantului sa fie umed si putin umbrit iar mai sus, partea aeriana a plantei sa fie scaldata in soare, chiar expusa in soare direct.

Pentru plantare sapati o groapa de obicei dubla decat masura ghiveciului in care l-ati cumparat, iar pe fundul gropii puteti pune un mic strat de pietris pentru un drenaj bun, apoi un strat de pamant de imprumut de buna calitate dupa care puneti balotul de pamant al clematidei astfel incat sa fie la aproximativ 3- 4 cm sub nivelul terenului.

Substratul de pamant trebuie sa fie proaspat, fertil, umed, cu PH-ul de reactie neutra, cuprins intre 5, 5 si 6, 5.

UDARE
Este bine sa pastrati pamantul umed macar in primul an al plantarii, nu exagerat, dar daca este seceta puteti sa udati la cateva zile.

Fertilizarea de toamna cu gunoi de grajd, sau de primavara este suficienta.

INTRETINERE
Taierile sunt cele mai importante pentru o dezvoltare armonioasa a clematitei.

Dupa plantare este recomandat sa faceti o taiere drastica, pentru a favoriza formarea de la baza plantei a noilor ramuri.

Astfel este bine sa taiati de la a doua pereche de noduri numarand de jos in sus, dupa ce-a de–a doua pereche de noduri, fix cu un centimetru deasupra lor taiati cu un foarfec foarte bine ascutit si dezinfectat.

Clematitele hibride , foarte viguroase , cu inflorire in perioada de vara, se taie energic imediat dupa trecerea florilor reducand ramurile la o lungime de circa 30 de cm.

Clematitele ce infloresc toamna se tund intotdeauna primavara in luna martie , cu o taiere drastica la circa 1 metru inaltime de la sol.

Clematitele cu cu inflorire precoce, cum ar fi Clematis montana, Clematis armandii, sau Clematis alpina se tund numai dupa trecerea florilor taind partea terminala a ramurilor.

BOLI & TRATAMENT
Clematitele pot fi atacate de diversi daunatori , clasici am putea spune, afidele daca sunt plantate in preajma unor plante ce au fost atacate de afide, melcii pot aparea si din nou trebuie atentie pentru a preveni asemenea atacuri.

Uneori datorita circulatiei proaste a aerului poate aparea mucegaiul cenusiu, foarte periculos,pentru prevenire se recomanda stropirea cu Rovral sau Topsin si indepartarea partilor atacate.

INMULTIRE
Sunt mai multe metode de inmultire a clematitei, prin seminte o metoda destul de dificila pentru necunoscatori.

Metoda cea mai folosita este prin butasire, se poate realiza si butasire primavara prelevand butasi verzi dupa ce a inceput vegetatia, o alta perioada destul de buna este butasirea de vara, imediat dupa trecerea florilor, se preleveaza butasi semilemnosi.

De asemeni daca aveti o tufa de clematis mai bogata se poate inmulti prin divizarea tufei primavara devreme, sapati tufa iar apoi taiati in doua sau in 3 parti aparatul radical iar apoi replantati imediat in locuri diferite.

Material realizat de avgardening.com

Articole similare

Verbena sau Urzicuta

RL online

Ustensile necesare pentru curatarea piscinei

Anca Ghiorghiu

Ajutoare puternice pentru livezile curate si sanatoase

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu