Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cinci sfaturi ca sa nu aruncam banii pe fereastra

Normele europene in vigoare recomanda folosirea geamului termoizolant, deoarece diferenta de pret dintre acesta si cel simplu este de doar cativa euro/mp, insa caracteristicile geamului termoizolant sunt superioare.

Asa ca, indiferent de tamplarie (din PVC, aluminiu, lemn masiv sau stratificat), geamurile trebuie alese cu atentie, pe de o parte pentru a nu suporta cheltuieli inutile acolo unde nu este cazul, iar pe de alta pentru a asigura ferestrelor si usilor o eficienta maxima. Din acest motiv, iata ce ar trebui sa luati in calcul pentru o decizie corecta.

Pentru o buna termoizolatie, alegeti Low-E

Sticla tip Low-E este un caz special al tamplariei termoizolante ce se impune din ce in ce mai mult pe piata datorita excelentelor calitati de izolare termica. Denumirea Low-E se traduce prin emisivitate redusa, adica printr-un transfer de caldura diminuat prin suprafata vitrata, obtinut prin tratarea unei foi de geam cu solutie speciala de nitrat.  

Pentru ca pretul este cu putin mai mare decat al geamului simplu, iar performantele termice sunt mult sporite, acest tip de geam este recomandat atat pentru locuinte, cat si pentru spatiile de birouri, sere sau pereti cortina. Pentru imbunatatirea izolarii termice (dar mai ales pentru cea fonica), intre foile de geam se poate introduce un gaz inert, precum argonul. Mobilitatea redusa a moleculelor ce compun acest gaz asigura o deosebita reducere a zgomotului preluat in casa prin intermediul ferestrelor. 

Cu geamurile cu dubla protectie reduceti cheltuielile si iarna, si vara

Acest geam poate transforma fereastra intr-un bun instrument de reducere a cheltuielilor. Daca pana acum ferestrele se foloseau mai mult pentru a ne proteja impotriva frigului pe timpul iernii, reducand astfel costurile cu incalzirea, odata cu introducerea acestui tip de geam pentru tamplarie ele pot deveni un mijloc de economisire si pe timpul verii. Dubla protectie se traduce printr-o buna izolare termica si printr-o protectie sporita impotriva razelor soarelui. Aceasta sticla se poate monta pe orice tip de profil existent deja pe piata (PVC, aluminiu sau lemn stratificat).

Dati o nota distinctiva exteriorului cu geamul colorat in masa

Acest tip de sticla este destinat in special lucrarilor de exterior, cum ar fi fatadele realizate in intregime din sticla sau balustrade, pentru a crea un efect estetic mai placut. Insa se pot folosi si in cazul unor pereti despartitori sau la usile realizate complet din sticla. Aceasta se caracterizeaza prin efectul colorat atat in interior, cat si in exterior, prin reflexia slaba a luminii si prin protectie impotriva radiatiei solare datorita absorbtiei energiei solare.

In nuante de bronz, gri, verde sau albastru inchis, geamul colorat se obtine prin adaugarea unor oxizi metalici in masa sticloasa, in timpul topirii. Astfel, rezulta o sticla silicato-sodo-calcica (calcosodica), de inalta calitate, avand fete plan paralele, suprafata naturala si transparenta nedistorsionata. Culoriile mai sus amintite pot capata insa diferite nuante printr-o grosime mai mare sau mai mica a geamurilor.

Filtrati razele soarelui cu geamul reflexiv

Este obtinut prin aplicarea la cald a unor oxizi metalici pe una din suprafetele geamului float sau colorat in masa, limitand in acest fel cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii. In plus, pelicula este foarte rezistenta la conditiile extreme de mediu. Orientarea peliculei influenteaza valoarea reflexiei, precum si nuanta definitiva a culorii geamului.

Geamul reflexiv se fabrica in doua variante: classic (cu reflexii argintii si cu o nuanta fina de chihlimbar, in culorile: clar, bronz, gri, verde si albastru) si supersilver (cu stralucirea albastra-argintie, in culorile: clar, gri, verde si albastru). Acest tip de geam se poate securiza, emaila sau curba. Datorita efectului de oglinda pe care il produce, geamul reflexiv se recomanda in special la peretii tip cortina.

Pentru o protectie sporita, alegeti tipul duplex securizat

In cazul in care tamplaria este montata inclinat sau in medii cu risc sporit, sticla folosita trebuie securizata in prealabil, astfel incat in cazul spargerii, cioburile rezultate sa nu puna in pericol viata celor aflati in apropiere. In acest scop se recomanda geamul duplex securizat,  care confera un grad mare de siguranta atat la incercarile de efractie, cat si la protejarea vitrinelor, demisolului sau parterului. Acesta este obtinut prin suprapunerea a doua sau mai multe foi de sticla, intre care se aplica rasini transparente. La soc, efectul este de fisurare, insa nu se gaureste sau sparge.

Geamul de securitate poate fi calit sau stratificat, in functie de cum si unde este utilizat. Se va sparge in conditii de siguranta si protejeaza impotriva riscurilor unor raniri majore. Rezistenta la efractie poate fi marita prin intermediul unei folii speciale antiefractie aplicata pe interiorul foii exterioare de geam, inaintea sigilarii.

Cele mai bune solutii iti sunt oferite numai de revista Casa Mea.

Articole similare

Corianul potrivit pentru orice tip de suprafete

Anca Ghiorghiu

Proiect de casa 30112011

RL online

Cat costa notarul pentru Prima Casa?

RL online

Lasă un comentariu