Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cimentul Portland

Mai intai, trebuie sa precizam ca clincherul este un produs intermediar ce rezulta din incalzirea materiei prime (amestec de calcar si argila, de cele mai multe ori) pana foarte aproape de temperatura de vitrifiere, ceea ce o transforma intr-o masa compacta si dura.

Cimentul Portland se fabrica prin macinarea clincherului, impreuna cu un adaos bine dozat de ghips si alte eventuale substante sau aditivi, in functie de tipul de ciment Portland ce se urmareste a fi fabricat.

Acest tip de ciment are proprietati excelente, care-l recomanda pentru o gama uluitoare de lucrari. Astfel, el este hidrofil. In amestec cu apa formeaza o pasta care face priza (se intareste), transformandu-se astfel intr-o piatra rezistenta, numita piatra de ciment. Deasemenea, are o buna gelativitate, adica o rezistenta mare la ciclul inghet/dezghet. Comportarea lui la tratamentele termice care se fac elementelor de constructie, in industria prefabricatelor, este foarte buna. In plus, rezistenta la coroziunea cimentului (agresiunea agentilor chimici din mediul inconjurator, de felul CO2, care determina, in prezenta umiditatii, decalcifierea cimentului) este remarcabila.

Exista multe tipuri de ciment Portland, in functie de compozitia mineralogica a chincherului. Dintre acestea, amintim portlandul normal, portlandul alitic, feritic, feritaluminatic sau, pardon, belitic.

In Romania se fabrica mai multe feluri de Portland. Unul dintre ele este cel unitar, cu mai multe clase de rezistenta. Apoi ar fi cimentul Portland rezistent la actiunea apelor sulfatice, ce se folosesc la constructiile aflate in ape mineralizate. La constructiile masive din hidrotehnica se folosesc cimenturi Portland cu caldura de hidratare limitata. In amenajarile rutiere sunt utilizate cimenturile Portland rutiere, rezistente la ciclul inghet/dezghet, uzura, umiditate si incovoiere si care, in plus, prezinta contractii reduse.

In functie de culoare se intalnesc cimenturi Portland albe si colorate. Cele dintai se fac din calcar pur, praf de marmura sau argila alba bogata in caolin. Sunt mai scumpe decat celelalte si sunt utilizate, de obicei, in scopuri decorative (sculpturi, banci de parc etc.). Cimenturile Portland colorate se fabrica prin macinarea clincherului in combinatie cu pigmenti minerali. De exemplu, pentru culoare galben-verde se utilizeaza oxid de crom, pentru albastru deschis se foloseste oxid de mangan, pentru maro- oxid de cobalt etc. Aceste cimenturi se intrebuinteaza la finisaje si placi colorate.

Articole similare

MINI la puterea MAXI

revista de Unelte si Echipamente

Case din chirpici

Ema Brumareanu

Protejeaza-te de lumina cu rulourile plisate VELUX

VELUX

Lasă un comentariu