Image default
Legislatie Solutii Constructive

Certificatul de urbanism, primul pas in achizitia terenului

Certificatul de urbanism este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa-l iei in calcul atunci cand construiesti o casa. El se afla printre primele documente pe care trebuie sa le aveti inainte de a incepe aceasta constructie. In randurile urmatoare va vom explica pe scurt de ce este certificatul de urbanism un asa important lucru, dar si de ce alte documente mai aveti nevoie. 

Construirea unei case este un proces de lunga durata si de cele mai multe ori implica si ceva batai de cap, daca nu aveti o informare in prealabil corecta care sa va scuteasca de timp si bani pierduti. De aceea, incercam sa venim in spijin, spunandu-va care sunt documentele de care aveti nevoie, pornind de la achizitia lotului si pana la racordarea la utilitati a constructiei. Vom incepe cu certificatul de urbanism.

Ce este certificatul de urbanism?

Dupa ce v-ati hotarat asupra suprafetei de teren pe care doriti sa va ridicati viitoarea casa, urmeaza actele premergatoare achizitiei. Inca de la inceput este important sa cereti celui care va vinde terenul un certificat de urbanism actualizat. Dar ce este certificatul de urbanism?

Potrivit Legii nr. 50/1991, acesta este actul de informare prin care autoritatile (presedintii consiliilor judetene sau primarii localitatilor) in conformitate cu prevederile planurilor urbanistice si ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, dupa caz, avizate si aprobate potrivit legii, fac cunoscute solicitantului elemente privind regimul juridic, tehnic si economic al terenului la data solicitarii.

Cu alte cuvinte, prin certificatul de urbanism aflati care este tipul de proprietate (privata sau publica), care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de cladirea ce urmeaza a fi construita (regimul de inaltime admis, limitele fata de vecinatati si axul strazii, coeficientul de utilizare a terenului – C.U.T, procentul de ocupare a terenului – P.O.T etc.) si masura in care terenul se incadreaza in activitatea economica a zonei. Totodata, prin acest act se stabilesc cerintele urbanistice care urmeaza a fi indeplinite in functie de specificul amplasamentului, precum si lista ce cuprinde avizele si acordurile legale, necesare pentru a se elibera autorizatia de construire.

Legislatia amenajarii teritoriului si urbanismului (in special Legea nr. 350/2001) stabileste conceptul de teritoriu si nuanteaza acest concept, definind teritoriul administrativ, intravilan, extravilan, metropolitan, periurban s.a.m.d. Aceasta lege stabileste atributiile administratiei centrale, judetene si locale in privinta amenajarii teritoriului si a urbanismului si prevede ca aplicarea dispozitiilor legale se asigura prin eliberarea certificatului de urbanism. Documentatiile de urbanism si de amenajare a teritoriului, precum si celelalte reglementari urbanistice care stau la baza emiterii certificatului de urbanism vor putea fi consultate la cererea solicitantilor.

Citește si: Tunelul solar: ce este si cum il poti folosi la tine acasa

Certificatul de urbanism / Foto: www.pexels.com


Care sunt actele necesare, cat costa si ce valabilitate are certificatului de urbanism?

Solicitarea acestui act poate fi facuta de orice persoana fizica sau juridica interesata sa cunoasca informatii cu privire la un teren sau o constructie.

Pentru eliberarea certificatului de urbanism aveti nevoie de urmatoarele acte: 

a)      cerere tip prin care se solicita emiterea certificatului de urbanism, cu precizarea scopului solicitari, elementele de identificare ale solicitantului si ale imobilului;

b)      planuri topografice sau cadastrale (la scara 1:500, 1:2.000 sau 1:10.000), dupa caz, vizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de pe raza localitatii. Planurile topografice sau cadastrale pot fi obtinute contra cost de la unitatea teritoriala specializata care le gestioneaza;

c)      chitanta care sa ateste plata taxei de eliberare a certificatului de urbanism, in copie.

Conform legislației in vigoare, certificatul de urbanism se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii solicitarii, iar taxa ce trebuie platita poate diferi in functie de suprafata terenului pentru care acest act a fost solicitat. Astfel, taxa este de 5 lei pentru loturile cu suprafata de cel mult 150 mp si poate ajunge pana la 12 lei pentru cele care au o suprafata de 1.000 mp. Pentru terenurile mai mari de 1.000 mp se cer 12 lei, la care se mai adauga 0.01 lei pentru fiecare metru patrat ce depaseste 1.000 mp. Termenul de valabilitate se stabileste de catre emitent intre 6 si 24 de luni de la data emiterii. Prelungirea valabilitatii certificatului de urbanism se poate face la solicitarea titularului formulata cu cel putin 15 zile inaintea expirarii pentru o perioada de cel mult 12 luni si doar o singura data.

Pentru emiterea certificatului de urbanism nu este necesar ca solicitantul sa detina un titlu de proprietate asupra imobilului, actul fiind cu caracter de informare. Totusi, este posibil ca unele autoritati emitente ale certificatului de urbanism sa solicite acest act pentru completarea documentatiei.

De retinut!

    –   certificatul de urbanism nu confera dreptul de a executa lucrari de constructii;

    –   prin certificatul de urbanism se stabilesc avizele si acordurile necesare constructiei;

    –   certificatul de urbanism se emite, potrivit legii, si in vederea concesionarii de terenuri, a adjudecarii prin licitatie a proiectarii lucrarilor publice in faza de „Studiu de fezabilitate” si pentru cereri in justitie si operatiuni notariale privind circulatia imobiliara, atunci cand operatiunile respective au ca obiect parcelari sau comasari de loturi solicitate in scopul realizarii de lucrari de constructii, precum si constituirea unei servituti de trecere.

Articole similare

Ghid practic pentru alegerea unei centrale termice

casamea.ro

Ce prevede un nou act normativ privind recepția construcțiilor

Sânziana Iaru

Preveniti infiltratiile de apa

Ion Diamandi

Lasă un comentariu