Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Centrale geotermale si pompele de caldura

In prezent, lumea cauta in primul rand o alternativa la caldura si apoi la electricitate, epuizarea combustibililor fosili reprezentand o reala problema.

Unul dintre raspunsuri, cu un impact minim asupra mediului natural, este energia geotermala. Aceasta este o forma de energie obtinuta din caldura aflata in interiorul pamantului. Este o resursa epuizabila, insa regenerabil, si, in plus, mai putin costisitoare decat energia obtinuta din combustibili fosili.

Vestea proasta este ca, la nivel global, este utilizata la o scara foarte mica.

Avantajele acesteia sunt:

– este independenta fata de variatiile de temperatura si de ciclul zi/noapte
– nu influenteaza negativ mediul, emite cantitati mici de CO2 (5%) si sulfuri

Dezavantaje:

– creste instabilitatea solului, putand fi cauzate cutremure de intensitate mica
– este o sursa de energie epuizabila (zona se raceste dupa cateva decenii)

Ca metode de valorificare a acestei energii, avem la dispozitie centrale geotermale (pentru exploatare la scara larga) si pompele de caldura (solutie viabila locuintelor).

Pompele de caldura preiau caldura din interiorul pamatului si o utilizeaza la suprafata, nu o produc, asa cum fac boilarele spre exemplu. Numite si sisteme geo-schimb, acestea sunt foarte eficiente. Insa nu pot asigura independent caldura necesara unei locuinte pe perioada de iarna. Au nevoie de un supliment de caldura pentru a incalzi apa la 70-80º, temperatura necesara unui sistem conventional de incalzire (cu calorifere). Pompa in sine nu incalzeste apa la mai mult de 20-30 º.

Prin urmare, nu te astepta ca investitia (aprox. 5000 euro) sa te scape total de costul facturii la caldura, ci doar sa isi reduca costurile cu 40-50%. O idee ar fi asocierea acestora cu un sisteme de incalzire prin pardoseala, care au nevoie de o temperatura la tur de 30-35 º. In acest caz, nu mai arzi alt combustibil pentru a obtine diferenta de temeperatura dintre turul retelei tale de incalzire si cea oferita de pompa.

Avantajele care vin odata cu aceste pompe sunt costurile mici de mentenanta, sunt fiabile si nu depind de temperatura din exterior.

Dezavantajul acestor sisteme este costul de instalare care se amortizeaza in 5-10 ani, precum si faptul ca trebuiesc instalate numai in zone cu izvoare subterane calde.

Exista mai multe tipuri de pompe de caldura, dar noi ne referim la cele geotermale, cele care extrag ”caldura” din sol si o transfera unui rezervor de apa. In general se utilizeaza cele cu agent frigorific. Cum functioneaza? Agentul frigorific este pompat in interiorul pamantului printr-un sistem inchis de tevi, unde se incalzeste. Cand ajunge de unde a plecat, in pompa, trece printr-un schimbator de caldura, cedand caldura inmagazinata unui alt fluid (de obicei apa).

Articole similare

Locuinta P + 1E 0510

RL online

Cat de sigura este o alarma wireless?

comunicat de presa

“Prima Casa” i-a determinat pe unii proprietari sa urce preturile si cu 35%

RL online

Lasă un comentariu