Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

O alternativă ieftină de încălzire: încălzirea cu deşeuri

Centrala bio cu compost ar putea fi construită de orice gospodar, cu investiție minimă. La baza centralei “verde” stă proprietatea compostului de a genera căldură, temperatura din interior ajungând până la 65 de grade C, iar acest sistem poate să asigure casei, fermei și solarului clădura și apa caldă necesare în sezonul rece – toate generate 100% natural.

Centrala bio cu compost a fost inventată de francezul Jean Pain și este utilizată în multe gospodării și ferme din întreaga lume. Construcția poate fi finalizată în circa 6 ore de muncă susținută, dacă sunt utilizate mijloace mecanizate.

Frunze şi lemn tocat din foioase

Pentru compost ca material de bază eficient, fermierii recomandă frunzele și lemnul tocat din foioase. Condiția de bază este ca lemnul să fie verde, nu uscat. Dacă se folosește lemnul de pin, acesta nu trebuie să depășească 15% din compost, deoarece este considerat prea ”acru” pentru microorganismele cu rol în descompunere.

Pentru construirea centralei sunt necesare o pompă, țeavă și plasă de oțel. Sistemul bio poate asigura necesarul termic pentru suprafața de 1.500 de metri pătrați, pentru minimum 12-16 luni, ulterior fiind necesară înlocuirea compostului. Ca dimensiune standard a sistemului, este recomandat diametrul de 5 m și înălțimea de 2,5 m.

Construirea centralei bio se face având la bază o folie din plastic groasă care asigură succesul primei faze de amenajare, când compostul este alimentat cu apă pentru putrezirea lemnului. Peste folia de plastic se adaugă lemnul tocat și țeava circulară (fixată de structură). Se repetă acest procedeu pentru alte patru straturi de țeavă și cinci de lemn tocat (ultimul deasupra). Lemnul nu trebuie să fie tocat foarte fin și este importantă udarea permanentă în primele 4 zile, astfel încât compostul să fie bine înmuiat în proporție de cel puțin 70%.

Peste folia așezată pe pământ se montează circular gardul de susținere. În centrul construcției se poziționează rezervorul pentru biogaz, care trebuie să fie situat cu capătul de sus la limita superioară a movilei și cu cel de jos la cel puțin un metru deasupra bazei movilei, pentru a i se asigura încălzirea constantă.

Compostul pentru rezervorul de biogaz trebuie prelucrat și înmuiat în apă cu cel puțin două luni înainte de construirea centralei. Odată terminată construcția, conducta de apă și țeava de biogaz se racordează la instalațiile de încălzire și la terminalul de gaz dorite. Este recomandat să termini lucrarea cu cel puțin trei luni înainte de începerea iernii!

Sursa foto: http://smallfarms.cornell.edu/

Articole similare

Avantajele si dezavantajele unei case pe structura metalica

Anca Ghiorghiu

„Prima casa” este veche in 90% din cazuri

RL online

Placarea cu piatra a peretilor exteriori

Constantin Stefan

Lasă un comentariu