Image default
Legislatie Solutii Constructive

Cele mai protejate si cele mai periculoase zone, in caz de cutremur

In ultimele doua decenii, abia daca au fost consolidate cateva zeci de blocuri. Și asta chiar daca bani exista, legile necesare exista, iar locatarii nu opun niciun fel de rezistenta. In aceste conditii, Institutul pentru Fizica Pamantului a intocmit o lista a celor mai sigure locuri din Bucuresti si a zonelor cu cele mai multe blocuri care s-ar putea prabusi in cazul unui seism.

Centrul Bucurestiului este cunoscut pentru numarul mare de blocuri cu risc seismic din categoria intai. Cele mai multe constructii din zona si-au depasit durata de viata si nici nu au fost consolidate vreodata. Totusi, multe alte blocuri au ramas neexpertizate, iar locatarii nu stiau la ce sa se astepte, in cazul unui cutremur. Potrivit unui document intocmit de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, exista mai multe zone cu probleme in Bucuresti. Pe lista zonelor vulnerabile se afla si cartierele Unirii, Piata Romana, Tineretului, Fundeni sau Tei-Toboc.

„Cladirile de importanta deosebita care au fost consolidate sunt Hotel Athenee Palace, Hotel Nehoiu si partial Muzeul National de Arta al Romaniei”, arata oficialii Municipalitatii.

In extrema cealalta, cei mai protejati in cazul unui cutremur devastator sunt cei care locuiesc de-a lungul Dambovitei si in zonele Metalurgiei sau IMGB.

Banii nu sunt problema din cauza careia se bate pasul pe loc

Pana in prezent, autoritatile locale abia au reusit sa expertizeze putin peste 1.200 imobile si sa reabiliteze seismic doar 20 de cladiri. Aproximativ 41% dintre cladirile cu risc seismic de gradul I sunt cu patru sau mai multe etaje. Edilul sef al Capitalei a anuntat deja ca ar fi facut mai mult, doar ca fondurile au fost retrase din cauza unor jocuri politice. si totusi, nu banii par sa fie problema.

„Banii nu sunt o problema. Constructori avem, materiale de constructie sunt ele destule. Legea e de partea primariei, ar trebui sa fie mult mai fermi. Au fost fermi cand au facut alte actiuni – sa demoleze sau sa faca niste lucruri care poate nu toate erau conform legii. Dar aici, unde au unda verde si sprijin din partea legii?”, a declarat directorul Directiei Tehnice in Constructii din MDRT, Cristian Stamatiade.

Numarul victimelor in cazul unui cutremur a fost un subiect intens de discutii, in ultimii ani. Primarul Sorin Oprescu alarma intreaga tara anuntand ca, in cazul unui cutremur mare, vor fi 500.000 de victime. Oficialii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii l-au corectat atunci, spunand ca primarul a incurcat lucrurile: 450.000 ar fi numarul oamenilor din cladirile care ar suferi avarii, insa majoritatea n-ar pati nimic. Numarul real al mortilor s-ar situa in jurul cifrei de 6.500.

Urgentarea reabilitarii seismice a ramas la nivelul de discutii

Dupa cum era de asteptat, totul s-a transformat intr-o discutie despre urgentarea masurilor de reabilitare. Oprescu spunea, anul trecut, ca sunt in curs de reabilitare 40 de cladiri cu risc seismic, spre deosebire de totalul de opt cladiri consolidate in ultimii ani. In plus, programele stufoase de dezvoltare de pe site-ul Primariei isi propun consolidarea tuturor celor peste 100 de cladiri cu risc seismic I. Dar lista reala este mult mai lunga de atat. Numai in Bucuresti mai sunt inca peste 2.300 de cladiri cu risc seismic si multe altele care nu au fost inca expertizate.

Sursa: www.imopedia.ro

 

Articole similare

Un acoperiș perfect funcțional și estetic

casamea.ro

Compartimentarea si ridicarea peretilor casei

Costel Popa

Ceramica decorativa

Dan Mazilu

Lasă un comentariu