Image default
Calatorii LifeStyle

Cele mai mari cinci orase aflate sub pamant!

Orasul de sub Beijing!

Construit in timpul conflictului chino-sovietic din 1969, complexul subteran de sub orasul Beijing a avut initial rolul de a proteja populatia orasului in cazul unui atac nuclear.

In oras au fost construite magazine, restaurante, scoli, teatre, saloane de coafura si chiar si un patinoar de role. Orasul subteran avea 1.000 de adaposturi impotriva raidurilor aeriene si putea gazdui pana la patruzeci la suta din populatia Beijingului. Legendele locale spun ca fiecare casa din oras avea o trapa secreta care le permitea cetatenilor sa se retraga rapid in mare complex subteran. In anul 2000, orasul gigant a fost transformat in atractie turistica iar unele dintre adaposturi sunt in prezent folosite ca hosteluri.

 

Setenil de las Bodegas din Spania

Spre deosebire de cele mai multe orase din aceasta lista, Setenil de las Bodegas continua sa prospere si gazduieste in prezent mai mult de 3.000 de oameni. Casele sunt construite direct in zidurile din piatra ale muntilor, cu un perete exterior pe post de fatada. Mare parte  a orasului este construita insa in aer liber fiind o destinatie preferata de turisti care ajung in aceasta zona a Spaniei. In trecut, orasul a servit ca o fortificatie Maura iar in antichitate era folosita ca fort de Imperiul Roman.

 

Salina Wieliczka din Polonia

Salina Wieliczka, situata in partea de sud a Poloniei, a fost construita in secolul al XIII-lea. De aici s- a extras sare pana in 2007, fiind una dintre cele mai lungi mine de sare functionale din istorie. Insa nu doar pentru aceste lucruri este faimoasa salina lunga de 300 de km, fiindca pe langa tonele de sare care au ajuns pe mesele din intreaga lume, aici exista un complex subteran urias, care include statui, capele si chiar o catedrala. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, mina a fost folosit de germani pentru a produce munitie. Salina adaposteste si un lac subteran si primeste anual peste un milion de turisti.

 

Orasul subteran Kish, Iran

Sub orasul  Kish, din Iran se afla un oras misterios. Atat de misterios, incat nu are inca un nume oficial. Dintre numele atribuite, cel mai des folosit este Kariz, insa pentru turisti este cunoscut pur si simplu ca orasul subteran Kish. Complexul are mai mult de 2.500 de ani si a fost initial folosit ca un rezervor de apa dar ca atatea alte lucruri antice, orasul subteran a fost renovat si exista planuri pentru a-l transforma intr-o destinatie turistica moderna. Noua versiune a Kariz va include restaurante si magazine pe toata suprafata de 10.000 de metri patrati a complexului

 

Burlington,  Anglia

Cu numele de cod Burlington, complexul a fost construit in anii 1950 pentru a gazdui guvernul britanic in cazul unui razboi nuclear. Burlington a fost construit intr-o veche cariera de piatra si are o suprafata de  1 kmp  putand gazdui pana la 4.000 de oficiali guvernamentali. Orasul subteran  avea 95 km de drumuri, o statie de cale ferata, spitale, un lac subteran, o instalatie de tratare a apei, precum si un pub. Un studio de BBC fusese construit in eventualitatea in care primul-ministru britanic ar fi fost nevoit sa comunice ceva populatiei de la suprafata. Burlington a fost mentinut in stare de functionare pana in 1991.

 

Ti-a placut articolul? Citeste si altele la fel de interesante pe travelmaniac.ro

Articole similare

Cum scapi în mod natural de mătreață

casamea.ro

Sony – Sisteme Home Cinema cu Blu-ray, mai usor de utilizat

comunicat de presa

Pielea si aerul conditionat

Dan Mazilu

Lasă un comentariu