Image default
LifeStyle

Cele mai frecvente greşeli care se fac la udarea plantelor

Plantele nu pot supravieţui fără apă, iar udarea necorespunzătoare le afectează în timp sănătoatea şi dezvoltarea armonioasă. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli care se fac la udarea plantelor.

1. Se ignoră vârsta plantelor.

Cantitatea de apă se reglează în funcţie de vârsta plantelor. De exemplu, cele proaspăt sădite sunt firave şi nu suportă multă apă. Prin urmare, este indicat să le uzi mai des cu o cantitate mai mică de apă.

2. Nu se ţine cont de specii.

Există tendinţa de a uda toate plantele şi florile din grădină cu aceeaşi cantitate de apă şi cu aceeaşi frecvenţă. Multe specii de plante şi flori rezistă bine în soluri uscate, iar o udare excesivă a lor poate să le dăuneze.

3. Nu se ţine cont de necesităţile plantelor.

Chiar şi un grădinar amator trebuie să cunoască bine caracteristicile plantelor pe care le creşte. De exemplu, unele plante, cum ar fi cactusul, preferă să se usuce înainte de a fi udat din nou. De asemenea, unele plante preferă udarea o dată la câteva zile. În această categorie intră ierburile şi orhideele.

4. Se pune furtunul în pământ, la baza plantei.

Foloseşte un sistem de irigare cu jet mai slab. Dacă suprafaţa plantată este relativ mică, o altă soluţie constă în folosirea unei stropitori deoarece jetul de apă este blând.

5. Nu se protejează frunzele.

Ploaia nu e totuna cu udatul. În primul caz, udarea frunzelor nu generează probleme, însă nu acelaşi lucru se poate spune despre udarea cu furtunul. Frunzele lăsate ude (peste noapte) devin în timp frunze bolnave deoarece mucegăiesc, iar cele ude lăsate în soare capătă arsuri uşoare.

6. Apa nu pătrunde la toate plantele din grădină.

Astfel, răsadurile şi chiar şi plantele mature se ofilesc şi mor. Atunci când foloseşti un furtun gros şi greu rişti să lezezi plantele mici şi firave, iar dacă acesta nu ajunge în colţurile mai puţin accesibile, rădăcinile unora dintre plante pot să rămână uscate.

7. Se udă plantele în fiecare zi, dar foarte puţin.

Multe persoane consideră că prin acest tip de udat evită excesele, dar plantelor le fac de fapt rău. În realitate, apa nu pătrunde până la rădăcini, iar plantele au de suferit. Aşadar, nu este de mirare ca unele dintre ele nu au un aspect sănătos şi nu se dezvoltă corespunzător.

8. Se udă plantele la prânz, când temperaturile sunt foarte ridicate.

În zilele dogoritoare de vară, udarea în cursul zilei, când temperaturile sunt foarte mari, “arde” plantele. Aşadar, udă-le dimineaţa şi seara.

9. Se foloseşte o tehnică greşită de udare a plantelor la ghiveci.

Felul în care se face udarea este aproape la fel de importantă ca udarea în sine. Se recomandă ca mai întâi să torni puţină apă la baza plantei şi să aştepti să fie absorbită, apoi să repeţi acţiunea cu o cantitate mai mare. Florile la ghiveci nu trebuie lăsate să se usuce, dar nici să fie “înecate” în prea multă apă. Scurgerea apei în afara ghiveciului poate fi un semn că planta a asimilat suficientă apă.

Sursa foto:

www.telegraph.co.uk

www.dorsetdesignbuild.co.uk

Articole similare

Magia sarbatorilor de iarna a cuprins Unirea Shopping Center!

comunicat de presa

Ciolan de porc la cuptor

de la cititori

Joacă rugby în echipa naturii!

casamea.ro

Lasă un comentariu