Image default
Legislatie Solutii Constructive

Cel mai ieftin credit bancar: descoperirea de cont

Este ieftin, este rapid si are un risc de neplata foarte scazut. Cum functioneaza descoperirea de cont, aflati intr-un material marca IMOPEDIA.ro.

Descoperirea de cont, numita si overdraft, se traduce practic intr-un credit care se reinnoieste constant. El este virat pe cardul de salariul si poate avea o valoare care variaza intre cateva sute de lei si care poate ajunge pana la 12 salarii intregi. Banii sunt depozitati pe card si pot fi folositi de posesor oricand, la dobanzi atat de mici incat ele pot fi catalogate drept neglijabile. In plus, datoria se achita odata cu incasarea salariului. Daca valoarea sumei retrase nu este mai mare decat valoarea salariului, in ziua in care cardul a fost alimentat, datoria a fost acoperita. Chiar daca banii sunt retrasi in aceeasi zi, clientul porneste de fiecare data de la zero datorii fata de banca. De asemenea, faptul ca banii pot fi retrasi de la bancomat fara costuri suplimentare este un alt avantaj fata de cardurile de credit, de exemplu.

Limita de credit se foloseste doar atunci cand salariul a fost epuizat

Pentru a accesa limita de credit, clientul trebuie mai intai sa epuizeze toata suma disponibila in mod conventional pe card. Este vorba aici despre salariu sau alte sume depuse. Daca clientul epuizeaza banii si nu mai primeste niciun salariu sau virament pe card, din care banca sa isi retraga toate costurile, atunci dobanda incepe sa se acumuleze. Este important de stiut ca dobanda se poate acumula la datorie pana cand se atinge limita descoperitului de cont. Daca se depaseste acest prag, banca va percepe dobanzi penalizatoare.

Cum functioneaza dobanda de overdraft?

· Dobanda variaza in functie de banca, dar in general este vorba de aproximativ 20% pe an. Exista insa si dobanzi preferentiale de sub 15%, obtinute de angajatorii care negociaza acest aspect
· Dobanda se calculeaza zilnic
· Dobanda este scadenta in ultima zi a lunii

Valabilitatea overdraftului:

Pentru ca este vorba despre un beneficiu oferit de angajator, descoperirea de cont poate fi accesata doar pana in momentul notificarii bancii de catre angajator a incetarii platii salariului. Daca este vorba despre contracte cu perioada determinata, descoperirea de cont nu mai este valabila cu trei luni inainte de expirarea contractului de munca.

Cine poate primi descoperirea de cont?

Restrictiile sunt  legate atat de angajator, care trebuie sa aiba o activitate de cel putin un an, cat si de vechimea angajatului. Astfel, vechimea minima la locul de munca trebuie sa fie de trei luni la angajatorul actual sau alte cateva luni la vechiul angajator, cu conditia sa nu existe intreruperi mai mari de 30 de zile intre cele doua locuri de munca.

sursa: imopedia.ro

Articole similare

Cum se determina eficacitatea unei tamplarii

Dan Mazilu

Credit ipotecar pentru case la rosu

Robert Moldoveanu

Managementul alocarii resurselor tehnice in constructii

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu