Image default
Home

Ce trebuie sa stim despre tencuiala decorativa

Tencuiala decorativa este ultimul strat de finisaj de pe fatada unei case. Aceasta joaca un important rol decorativ, dar si de protectie impotriva factorilor de mediu. Granulatia reprezinta doar unul dintre factorii care trebuie luati in calcul inainte de aplicarea tencuielii.

Granulatii

Tencuielile decorative au granulatii diferite, care influenteaza consumul. Cu cat granulatia este mai mare cu atat consumul de material este mai mare. Un aspect foarte important este legat de modul in care se aplica tencuiala. Un strat prea subtire de tencuiala reduce gradul de protectie oferit de aceasta, iar un strat prea gros face imposibila structurarea materialului. Cu alte cuvinte, grosimea tencuielii trebuie sa fie identica cu granulatia aleasa.

Efecte de finisare

In functie de granulatia tencuielii decorative, se pot obtine mai multe efecte de finisare:

– tencuiala fina, obtinuta la granulatii mici (0,5 – 1,5 mm) – model periat

– tencuiala periata (bob de orez), granulatii intre 1,5 – 3 mm – aspect uniform

– tencuiala zgariata/striata (coaja de copac), granulatii mari, de peste 2 mm

Tencuiala decorativa cu granulatii medii sau mari poate fi structurata in doua moduri. Prin miscari verticale sau orizontale de netezire a tencuielii se obtin striatii verticale sau orizontale. Prin miscari circulare de netezire a tencuielii se obtin striatii florale.

Granulatia si modul de structurare ales trebuie sa aiba in vedere conditiile de mediu. De exemplu, intr-o zona foarte poluata, cu mult praf, trebuie evitate structurarile care favorizeaza depunerea prafului.

Articole similare

Cum aplici stickerele

Elena Virlan

Cum refaci vechea banca

RL online

Dezinfecteaza aerul din casa cu Therapy Air® Plus si Therapy Air ION®

comunicat de presa

Lasă un comentariu