Image default
LifeStyle

Ce trebuie sa stim despre hamsteri. Partea I

Hamsterii sunt recunscuti ca animale vioaie si prietenoase, iar cresterea lor nu necesita prea mult efort. De asemenea, daca sunt intretinuti in mod corespunzator, nu emana nici un miros dezagreabil. In plus, isi invata rapid numele si raspunde cu promptitudine mai ales daca asociem chemarea cu recompense. Afectiunea dintre hamster si copii este deosebita si reciproca.

Hamsterii sunt mamifere din familia rozatoarelor. Exista mai multe specii, dar dintre acestea ca animale de companie cele mai frecvente sunt trei:

– hamsterul auriu sau sirian, cu denumirea stiintifica Mesocricetus Auratus

– hamsterul pitic (Phodopus Campbelii)

– hamsterul chinezesc (Cricetus Grisens)

Hamsterii sunt animale nocturne, adica sunt foarte active noaptea, mai ales intre orele 17 si 23 si 5 dimineata, cand isi cauta hrana, in restul timpului preferand sa motaie. Hamsterul auriu ajunge la varsta de adult la o dimensiune de cca 15-18 cm lungime, avand o coada foarte scurta ce nu depaseste 1,5 cm.

Ca si greutate femelele ajung la 100 – 160 de g, iar masculii la 130 – 180 de g. Exista mai multe varietati de culoare, dar in toate cazurile culoarea este mai inchisa pe spate si mai deschisa pe abdomen. Ca si varietati de culoare: agutti, scortisoara, crem, maro, alb, fluture, golden. In libertate, un hamster poate ajunge la varsta de patru ani, dar in captivitate durata medie de viata este mai scurta, intre unu si doi ani si jumatate.

Hamsterii se reproduc cu usurinta, femelele putand face pui incepand de la varsta de doua luni.

Achizitionarea unui hamster

Este recomandat sa achizitionezi viitorul hamster de la un crescator si nu de la un pet shop. In ambele cazuri, trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:

– comportamentul hamsterului atunci cand este prins in cusca. Daca este speriat si incearca sa fuga sau sa muste inseamna ca ori este stresat ori nu este bine socializat.

– aspectul corpului: ochii trebuie sa fie vioi, curati, fara secretii, blanita trebuie sa fie curata, neteda, fara zone lipsa, pielea fara rani sau zone afectate (urme rosii, cruste).

– zona din jurul cozii: trebuie sa fie curata si uscata. Daca hamsterul are diareee, aceasta zona va fi umeda si murdara si reprezinta indiciul unei boli grave si foarte contagioase.

Atentie! Nu uita sa intrebi crescatorul cu ce a fost hranit viitorul tau prieten pentru a nu-i schimba brusc modul de alimentatie, lucru ce poate conduce la probleme gastrointestinale.

Articole similare

Cu bateriile încărcate, conectați la…hainele noastre

comunicat de presa

AKZO NOBEL – Furnizor Oficial al Casei Regale a Romaniei

RL online

Delicii si traditii de Paste

casamea.ro

Lasă un comentariu