Image default
Legislatie Solutii Constructive

Ce trebuie sa aiba o locuinta, conform legii

Caracteristicile unei locuinte sunt, bineinteles, reglementate prin lege, de la suprafetele minime admise pana la dotarile care trebuie sa fie prezente intr-o casa. Despre suprafetele utile pe care trebuie sa le aiba fiecare camera am vorbit aici. Insa sunt si alte elemente pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand alegi un apartament.

Bucatarie

Fiecare bucatarie, conform legii locuintei, trebuie sa aiba prevazute spatiu pentru frigider si pentru masa de lucru. De asemenea, ventilarea directa si individuala este o conditie esentiala. Te vei intreba daca in apartamentele noi, acolo unde bucataria este deschisa spre living, se considera ca ferestrele living-ului asigura si aerisirea bucatariei. Chiar si in aceste cazuri, spatiile pentru gatit trebuie sa fie ventilate prin propria fereastra, dispusa in spatiul bucatariei. Altfel, va fi necesar un cos de ventilatie.

In ceea ce priveste instalatiile sanitare, nu este nevoie sa precizam ca bucatariile trebuie sa fie dotate cu racord de apa rece si canalizare. Pe partea electrica, trebuie sa existe minim un cablu in asteptare pentru un corp de iluminat pe plafon, un intrerupator, o priza si o priza cu contact de protectie.

Baie

La apartamentele in care nu exista alt spatiu prevazut in acest sens, grupul sanitar trebuie sa aiba prevazut si racord pentru masina de spalat rufe. O scurgere in pardoseala este indicata pentru ca exista in permanenta riscul unor inundatii in aceasta incapere.

Din punct de vedere al ventilatiei, cea naturala nu este obligatorie, insa este recomandata. In orice caz, o forma de ventilatie trebuie sa existe, cel putin sub forma unui cos ajutat de un mic ventilator electric. De asemenea, in baie trebuie sa fie prevazute cel putin un racord in asteptare pentru un corp de iluminat de plafon, un intrerupator si o priza cu protectie.

Accesul in baie este si el important, deoarece, conform legii, dimensiunea si conformarea baii principale trebuie sa permita accesul unei persoane imobilizate in caruciorul cu rotile la cada de baie. Acest lucru nu inseamna ca grupul sanitar trebuie sa fie configurat pentru persoane cu dizabilitati, insa trebuie sa existe posibilitatea ca, in timp, aceasta sa poata fi modificata in acest sens.

Circulatii

Orice spatiu de circulatie configurat ca atare in apartament trebuie sa aiba latimea minima de 1,20 m, asa ca nu iti recomandam sa achizitionezi un apartament in care latimea holului este mai mica deoarece vei avea atat un disconfort functional, cat si o dificultate in amenajarea lui.

Sursa foto: www.nobiliera.ro

Sursa foto: www.blocdecalitate.ro

Articole similare

Proiect de casa 05072012

RL online

Sigma 1

RL online

Proiect de casa 08032012

RL online

Lasă un comentariu