Image default
Home

Ce tip de parchet este mai avantajos

Ce alegi? Parchet laminat, ieftin si usor de montat, sau parchet masiv, mai scump, dar cu aspect natural? Inainte de a face acest pas, iti recomandam sa pui in balanta caracteristicile fiecaruia pentru a sti care este mai avantajos pentru casa ta.

Parchetul masiv sau clasic

Are un aspect deosebit si se adapteaza oricarui stil. Este realizat integral din lemn si de multe ori se gaseste pe piata nefinisat (nelacuit, neceruit), dar pregatit pentru slefuire si finisare. Alte avantaje ale parchetului clasic: are o durata mare de viata; poate fi slefuit de mai multe ori, de fiecare data aratand ca nou; izoleaza foarte bine. Daca esti interesat sa achizitionezi parchet masiv, trebuie sa iei in calcul si cele cateva dezavantaje ale lui: timpul de montaj/slefuit/finisaj este relativ mare; se zgaraie usor; costa destul de mult.

Parchetul laminat de inalta calitate poate reproduce fidel “desenul” lemnului. Cu alte cuvinte, din punct de vedere estetic, poate „concura” cu parchetul clasic.

Datorita grosimii si stabilitatii, parchetul triplustratificat poate fi montat pe orice suport.

Parchetul stratificat

Este realizat din foite de lemn lipite (cu grosimea de aproximativ 15 mm). In majoritatea cazurilor, este slefuit si lacuit si nu mai necesita o alta operatiune decat montajul. Panourile se imbina nut-feder sau lock-connect si sunt finisate cu lacuri/uleiuri speciale pentru pardoseli. Dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permite sa lucreze in timp, asa ca, dupa ani de folosire, stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit. Rezistenta la zgariere este aproximativ aceeasi ca a parchetului masiv. Parchetul triplustratificat este mai stabil decat cel dublu stratificat si, prin urmare, mai scump. Daca incaperile locuintei tale sunt prevazute cu incalzire prin pardoseala, atunci iti recomandam sa alegi parchet stratificat. Datorita grosimii si stabilitatii, parchetul stratificat poate fi montat pe orice suport. Comparativ cu cel clasic, prezinta o serie de avantaje, dintre care amintim montajul mult mai rapid si economia in ceea ce priveste punerea in opera (mai putine materiale). In cazul in care doresti sa te orientezi spre acest tip de parchet, e necesar sa te gandesti si la faptul ca durata lui de viata este mai mica, intrucat se poate reconditiona de mai putine ori. De asemenea, puterea lui de izolare este mai mica comparativ cu cea a parchetului masiv.

Datorita preturilor rezonabile si montajului usor, parchetul laminat reprezinta o alternativa practica si accesibila la cel clasic.

Parchetul laminat

Foarte practic, usor de montat si intretinut (rezistent la chimicale), parchetul laminat este disponibil intr-o mare varietate de modele si culori, ceea ce inseamna ca poate fi integrat in orice decor. Finisajele lui pot reproduce esente de lemn natural sau pot prezenta diverse detalii decorative (forme de piatra). Asadar, pe langa aspectul functional, parchetul laminat ofera nenumarate beneficii estetice. In plus, poate fi inlocuit foarte usor si este disponibil in magazinele de profil la preturi mici.

In functie de materialele componente si de caracteristicile acestora, parchetul laminat a fost clasificat in parchet pentru trafic casnic (rezidential) si parchet pentru trafic comercial (nerezidential). Clasificarea a fost facuta pe baza testelor de laborator referitoare la: rezistenta in timp, la impact, la umezeala, la patare, efectul pe care il are greutatea mobilierului asupra lui aderenta si grosime. Acest tip de parchet este utilizat in special in incaperi cu trafic intens. Are o rezistenta foarte buna la presare, suportand bine mobilele grele, scaunele cu roti de cauciuc, pantofii cu toc cui etc.

In schimb, are rezistenta scazuta la umiditate, nu este antifonic, are o viata mai scurta decat parchetul masiv sau stratificat si nu poate fi reconditionat prin raschetare.

De retinut!

– Parchetul laminat (numit impropriu parchet) este realizat din mai multe straturi de materiale fibrolemnoase: primul strat, rezistent la uzura, are in componenta rasini melaminate; stratul decorativ este “responsabil” de decorul parchetului; stratul-suport este realizat din fibra lemnoasa cu densitate inalta/medie; stratul de stabilizare inferior, format dintr-un strat de melamina, confera duritate si stabilitate placii.

– Parchetul laminat poate fi de joasa si inalta calitate, in functie de: suportul pe care este aplicata folia de plastic, sistemul de prindere, absenta sau prezenta emisiilor de formaldehide.

 

Articole similare

Arta moderna din cabluri

Georgiana Sfarlea

3 tehnici de incondeiere a oualor de Pasti

Elena Virlan

Montarea caloriferului pe parapetul loggiei

Elena Virlan

Lasă un comentariu