Image default
Home

Ce tip de calorifer alegi: cu apă sau cu ulei?

Încălzirea cu calorifere este cea mai simplă și la îndemână metodă pentru a te proteja de frigul iernii. Dar de multe ori te întrebi ce tip de calorifer să alegi când vine vorba de eficientizarea consumului, care să fie și modern, și durabil, și potrivit pentru decor.

Noi te ajutăm să faci diferența între un calorifer cu apă și unul cu ulei, iar apoi rămâne la latitudinea ta să apreciezi care ar fi potrivit pentru propria locuință.

Caloriferul cu ulei

Pentru încălzirea camerelor mici și medii, o opțiune recomandată este folosirea unui calorifer electric cu ulei. Acesta funcționează cu ulei termic care nu arde, așadar nu va fi nevoie să îl înlocuiești. Principiul de funcționare a caloriferului cu ulei este convecția. Aerul cald emis de calorifer se ridică în partea de sus a camerei, forțând aerul rece să coboare, acesta din urmă fiind apoi încălzit. Aceste calorifere electrice sunt economice, nu fac zgomot și pot fi folosite în siguranță pentru că nu au ventilator, iar sistemele de încălzire sunt închise în interiorul elemenților.

Dintre avantajele unui calorifer cu ulei amintim:

Este silențios și nu e echipat cu ventilator care să sufle aer cald în cameră. Singurul zgomot emis este cel al termostatului, când acesta își ajustează temperatura.

Nu usucă aerul din încăpere, umiditatea păstrându-se în limite normale, și este aproape 100% eficient, energia folosită fiind transformată direct în căldură.

Răcirea este lentă – caloriferul cu ulei emană căldură și după ce a fost oprit complet.

Odată ce temperatura dorită este atinsă, un calorifer cu ulei se va opri automat și va reporni doar când va fi nevoie să reatingă temperatura setată.

Uleiul nu este folosit pe post de combustibil, deci nu e nevoie să fie schimbat.

Deși este destul de greoi, poate fi mutat ușor dintr-un loc în altul pentru ca de obicei are roți.

Poți adormi cu caloriferul cald lângă tine, fără a-ți face griji că este încă în priză.

Bineînțeles, există și câteva dezavantaje, principalul fiind durata mare până când se încălzește complet – trebuie în primul rând să încălzească uleiul și apoi aerul din încăpere. Alte dezavantaje sunt că pot apărea scurgeri de ulei, iar inerția termică înseamnă că nu oferă imediat căldura dorită.

Caloriferul cu apă fierbinte

Caloriferul cu apă fierbinte este realizat dintr-un container metalic (de obicei fontă), este gol în interior și poate fi umplut cu apă fierbinte cu ajutorul alimentării gravitaționale, al unei pompe de presiune sau prin convecție. Pe măsură ce căldura este emanată, apa fierbinte se răcește și se scufundă la baza caloriferului, fiind eliminată printr-o conductă de la capătul acestuia.

Un calorifer cu apă trebuie curățat periodic, pentru a ține departe rugina și alte particule care îi pot deteriora elementele. Pentru asta trebuie să îi oprești alimentarea și să iînchizi complet robinetul, să lași apa din interior să se răcească, să atașezi un furtun prin care să evacuezi apa din calorifer, să pornești apoi alimentarea cu apă pentru a umple din nou caloriferul și să restabilești presiunea apei. Verifică gurile de aerisire ale caloriferului pentru a evita scurgerea apei pe lângă acesta.

O limitare pe care caloriferele fixe o impun este legată de amenajarea interiorului. Fiind amplasate pe perete trebuie întotdeauna să ținem cont de cum așezăm mobila pentru a nu le acoperi.

În general, caloriferele din fontă sau aluminiu sunt mai bune dacă există rețea de instalație termică de bloc/de zonă. În schimb, pentru apartamentele în care încălzirea se face prin centrală termică proprie sunt recomandate caloriferele din oțel, pentru că au o putere de distribuție a căldurii mai bună decât în cazul celorlalte două tipuri.

Caloriferele din fontă sunt recomandate daca primești căldură de la centrala termică de bloc pentru că păstrează mai bine căldura, se răcesc mai greu și nu se strică ușor, având rezistență mai mare la fluctuațiile de temperatură.

În cazul centralelor proprii cu putere mai mare sunt potrivite caloriferele din fontă. Caloriferele din aluminiu sau din oțel își păstrează aspectul în timp, nu se deteriorează ușor și nu îngreunează sarcina peretelui, însă in cazul lor pot apărea probleme la încălzire, la menținerea temperaturii etc.

Pentru eficiență sporită, la montajul oricărui tip de calorifer ai grijă ca turul și returul să fie amplasate în diagonală, pentru ca apa să străbată întregul calorifer,  nu numai jumătate.

Sursa foto: http://independent.md/

 

 

 

 

Articole similare

Cum sa obtii aspectul patinat al mobilierului?

Elena Turcu

Refacerea termoizolatiei de pe pardoseala

Constantin Stefan

8 idei practice pentru Valentine’s Day

Sânziana Iaru

Lasă un comentariu